Ако обичате шоколад с ядки, можете да си го приготвите и в домашни условия. По този начин ще избегнете вреднитехидрогенирани масла и подсладители, които се влагат в повечето купешки какаови продукти.
Необходими продукти: 250 грама натурален шоколад, 1 чаша ядки по вкус – орехи, бадеми, фъстъци или микс от различни видове ядки. Ако обичате стафиди, добавете и три четвърти чаена чаша сушени плодове. Допълнително се добавя 1 супена лъжица обелени слънчогледови семки.
Натуралният шоколад се начупва на парченца и се разтопява на водна баня. Ядките се запичат за пет минути в гореща фурна и след това се начукват на едро. Сушените плодове се нарязват на едри парчета и се смесват с ядките. Добавят се слънчогледовите семки.
Цялата смес се разбърква добре и се излива върху тава, постлана с алуминиево фолио. Можете да поръсите шоколада с малко кокосови стърготини при желание. Оставете да се стегне в хладилника и след това начупете на едри парчета.
Можете да направите шоколад с ядки и без да използвате готово шоколадово блокче.
Необходими продукти: 100 грама какао на прах, 25 грама какаово масло, което при липса на такова се заменя с краве масло, 4 супени лъжици пудра захар, 6 едро нарязани ореха, 1 чаена лъжичка кокосови стърготини, 1 чаена лъжичка кондензирано мляко, щипка канела, щипка сухо мляко.
Какаото се смесва с маслото и се разтопява на водна баня при непрекъснато разбъркване. В сместа се добавя пудрата захар и се бърка до отстраняване на бучките.
Добавят се останалите продукти и всичко се разбърква много добре. Сместа се излива в тава, постлана с алуминиево фолио, или в по-малки форми, и се оставя да изстине първо на масата, а след това – да се стегне в хладилника. Заради сухото и кондензираното мляко се получава млечен шоколад, който направо се топи в устата.
Шоколад с ядки и аромат на уиски се получава много лесно.
Необходими продукти: 100 грама какао на прах, 200 милилитра течна сметана, 50 грама масло, 5 супени лъжици пудра захар, 2 супени лъжици сухо мляко, 50 милилитра уиски, 5 едри ореха или десетина лешника.
Какаото с маслото се разтопява на водна баня. Сметаната се смесва с пудрата захар и сухото мляко, леко се затопля и се смесва с какаовата смес. Разбърква се до еднородност на водна баня. Добавят се ядките, предварително натрошени на едро, и уискито. Всичко се излива в тавичка, постлана с алуминиево фолио, и се оставя да се стегне в хладилника.
Коментари