Резене, див копър, финокио. Това са все названия на интересен зеленчук, познат и като фенел.
Какво представлява фенелът?
Фенелът е изключително гъвкаво растение, което расте лесно, запазва се дълго и затова е намерил място в кухнята, особено в италианската.
Зеленчукът се отличава със специфични и деликатни нотки на анасон, който се усеща по-силно или по-слабо в зависимост от това дали е пресен или сготвен, но при всички случаи е много полезен.
Фенелът съдържа етеричното масло енетол, което има благоприятен ефект върху храносмилането. Той е отлична алтернатива на пресния лук и праза в почти всяка рецепта.
Фенелът се продава на луковици, които са различни - някои са по-дебели, други са тънки и издължени. Тънките стават за готвене, а дебелите за сурова консумация.
Как се готви фенел?
Този прост зеленчук е толкова гъвкав, че запазва формата си, независимо по какъв начин се реже - на ленти, парчета или дори на ренде.
Ако ще се готви с фенел, главата се отрязва, но е добре и стръковете да се запазят. Твърдата част, която е в края на главата, се премахва, и фенелът се обелва с нож или белачка. Главата се разделя на две и се премахва твърдата част в сърцевината. След това се нарязва по избран начин според рецептата, в която ще участва.
В какъв вид се консумира фенел?
В суров вид фенелът се яде, нарязан на ленти, на парчета и се топи в сос или зехтин. Добра разядка е в такова състояние.
Пресен фенел става и на салата, като част от други съставки, придавайки елегантност и свежест на салатата.
Фенелът търпи всякаква термична обработка - може да се изпече, свари, задуши, да се направи на пюре и да се консумира с риба, морски дарове, бели меса, а също да се съчетае със силен вкус като този на джинджифила.
Рецепта с фенел
Най-простата рецепта е за салата с фенел като здравословно ястие или допълнение към основното.
Салата с фенел и портокал
Необходими продукти:
- 2 портокала
- 25 милилитра зехтин
- 1 глава фенел
- ½ глава лук
- Сол, черен пипер и розмарин на вкус
Приготвяне:
Портокалите се обелват и режат на части по желание на големината, но е добре да се използва всичкия сок, който се отделя.
Фенелът също се реже според желанието. Няколко листа се запазват.
Лукът се реже на пръстени.
Парчетата портокал и фенел се аранжират с пръстените лук в купа. Зехтинът, портокаловия сок и подправките се смесват и с тях се залива ястието с фенел. Поднася се в купа с листенца резене отгоре.
Разбира се, има още много варианти за приготвяне на продукта. Може да направите също:
- супа с фенел;
Коментари