Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ескарол - какво е и как се приготвя

Ескарол - какво е и как се приготвя

Ескарол - какво е и как се приготвя

В съвременното хранене етикетът супер храна се слага на тези продукти, които с хранителния си профил надвишават останалите. Ползите за тялото от употребата на тези храни в дългосрочен план са големи. Към тази група принадлежи и ескаролът.

Какво е ескарол

Ескаролът е зеленчук, сорт плосколистна ендивия, който принадлежи към семейството на цикорията. Отличава се с широки, набръчкани листа, с леко назъбени ръбове, което е отликата му от маслената салата.

По отношение на вкусовите качества ескаролът е по-горчив от марулята и по-малко пикантен от къдравата ендивия.

Независимо че произхожда от Индия, ескаролът расте в различни климатични условия и е разпространен по цял свят. В Европа най-голяма популярност има в италианската кухня.

Хранителен профил на ескарол

Като член на семейството на цикорията, ескаролът дължи горчивите си нотки на веществото лактукопикрин, което се среща и с название интибин.

Характерно за ескарола е ниското съдържание на калории, липсата на мазнини, богатството от микроелементи и фибри, витамини, в това число важни хранителни вещества като мед, фолиева киселина, витамини А, С, К.

Ползи от ескарола

Ескаролът е от семейството на листните зеленчуци

Този хранителен продукт с леко горчив вкус има следните предимства в здравословен план.

Ескаролът помага за отслабване

Това е засищащ и диуретичен зеленчук. Със совите само 35 калории в 100 грама ескарол, той е отлична опция за диети, регулиращи теглото.

Ескаролът предотвратява анемия

Високите концентрации на желязо и фолиева киселина правят ескаролът препоръчителна храна при анемия.

Подобрява кръвосъсирването

Ескаролът е богат на витамин К, който е полезен за кръвосъсирването и пречи за образуване на съсиреци, с което профилактира редица животозастрашаващи състояния.

Грижа за кожата

Антиоксидантите, бета каротинът и витамин С в зеленчука подпомагат грижата за кожата.

Ескаролът пречиства черния дроб

Ескарол

При омазнен черен дроб и прекаляване с алкохол се препоръчва консумацията на ескарол, за да се пречисти най-важния орган в човешкото тяло.

Регулира холестерола

Способността на зеленчука да регулира глюкозата и холестерола помага за преодоляване на диабета и сърдечно-съдовите заболявания.

Ескаролът е полезен за здравето на очите, червата и намалява възпаленията.

Как се приготвя ескарол

Този универсален зеленчук е подходящ за сурови салати. Външните му листа са горчиви и дъвчащи, а вътрешните са жълтеникави и по-сладки. Кисели подправки като лимонов сок или оцет неутрализират горчивината при приготвяне на ескарол.

Тези, които не обичат сурови зеленчуци могат да добавят ескарол към супата или да го задушат.

Зеленчукът може да се изпече и на скара. За целта се реже по дължина на 4 части, маже се с масло от канола, поръсва се със сол и черен пипер и се пече за 3 минути от всяка страна. Сервира се със сос или дип. Може да се комбинира и с изцедено кисело мляко.

Вижте още съвети при кулинарната употреба на ескарол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest