Ендивия /Endive/ и ескарол /escarole/ са питателни зеленолисти растения от рода Цикория. Използват се в много ястия, главно свежи салати. Могат да бъдат печени или на скара.
Внимавайте да не объркате ендивията с “колегата” му ескарол!
Ендивия и ескарол са цикории от един и същи вид. Дори са с еднакво ботаническо име. Въпреки че понякога се използват взаимозаменяемо, ендивия и ескарол имат някои леки разлики.
Ендивия има къдрави, тесни листа, докато ескарол има гладки, по-широки, плоски листа и напомня марула.
Различават ли се по вкус
Можете да им се насладите както в суров вариант, така и сготвени.
Когато са в суров вид, са с остър вкус и леко нагарчат, което ги прави чудесно допълнение към салати. Когато се готви, острият вкус на ендивия се омекотява, както при ескарола, но обикновено той е и по-малко горчив от братовчед си.
За какво се използват?
Здравословна алтернатива са на чипсове или крекери. Препоръчваме ви да напълните чашките ендивия с авокадо /гуакамоле/ за следващото ви парти в комбинация с начос.
В салатите ендив и ескарол добавят хрупкавост и жар. Могат да бъдат сготвени по подобие на спанака или да се използват като обвивка за месо или риба.
Ползи за здравето от ендивия и ескарол
Имат няколко ползи за здравето. Листата им са с високо съдържание на калций, калий и витамини А, K, С и Е. С ниско съдържание на захар, натрий и мазнини са. Също така съдържат инулин, въглехидрати, който стимулират апетита и са в помощ на храносмилането.
Следващия път, когато сте в магазина, вземете малко ендивия или ескарол. Без значение коя рецепта ще опитате, резултатът със сигурност ще бъде вкусен!
Вижте как се отглежда цикория.
От полза ще са ви и нашите предложения за рецепти с цикория.
Коментари