За начало нека се запознаем с това как се получават гранулите нес кафе. За получаването на нес кафе се използват изпечени кафе зърна, които се смилат. Има два начина за обработка, при единия зърната се варят в продължение на 4 часа, след което се филтрира и течността се изпарява, а при другия гранулите се получават при сушене във вакумна среда. За съжаление всичко това води до почти пълното унищожаване на етеричните масла, поради което се използват изкуствени аромати, оцветители и консерванти.
Обикновенно консумираме кафето заради тонизиращото му действие върху организма, но трябва да се знае че в разтворимото кафе се съдържа 50% повече кофеин от колкото в това на зърна.
Инстантното кафе е противопоказно за хора страдащи от високо кръвно и проблеми със сърдечно съдовата система.
Инстантното кафе доказано действа дразнещо на лигавицата на стомаха и може да причини гастрит. Кафето буквално отмива от организма ни много ценни витамини и минерали като калций, магнезий, желязо, калий и цинк.
Нашият съвет е да ограничите приема на инстантно кафе, но ако все пак не можете, то сведете консумацията му до минимум и увеличете приемането на течности в ежедневието си.
Коментари