Зимата и ранната пролет не са идеален момент за консумация на домати, защото дори при добро желание и повече отделени финанси, качествени продукти на пазара просто няма - такъв е сезона, така че в най-добрия случай ще получите за парите си прилично изглеждащи оранжерийни домати. Затова консервираните белени домати са добра алтернатива, ако държите на свежата и здравословна салата.
Но изниква веднага въпроса - как се белят лесно домати в домашни условия?
Не мислете, че отнема това ще отнеме твърде много време или че е твърде сложно като изпълнение. Напротив, беленето на домати, например за салата Капрезе или за вкусна доматена студена супа е бързо и лесно.
Единственото, с което ще трябва да се въоръжите - това е нож и малко търпение - поне докато водата на котлона заври.
Сипете в малка тенджера вода и я загрейте на котлона. Трябва да изчакате водата да заври "под ключ" и да пуснете доматите за 1 - 2 минути във нея. Преди да пуснете доматите във врящата вода, направете Х-образен разрез с нож по люспата от долната страна на всеки от тях
Излейте от тенджерата врялата вода и залейте доматите със студена, като може да добавите и лед, за да се охладят по-бързо.
С помощта на остър нож изрежете зелената част около дръжката. После отново с ножа обелете внимателно люспите, като внимавате да не нараните сърцевината на домата.
Цялата тази операция отнема 1-2 минути, изключително бърза и приятна е, тъй като след топлинната обработка кожата се отделя много лесно.
Ето вече имате готови белени домати за вкусната салата Капрезе.
Нарежете обелените домати на кръгчета, сложете върху всяко кръгче малко сирене Моцарела, поръсете с пресен босилек, сол и зехтин.
Воала!
Коментари