Какаото е прах, който се добива от горчивите какаови зърна. То е основната суровина за направата на шоколад, а в чист вид зърната му са много полезни. Какаовите зърна съдържат мазнини, захари, растителни протеини, редица минерали и витамини.
В състава на какаото се открива и кофеин, но той е в много малки количества – много по-малко от кофеинът в кафето. В какаовите зърна има по-малко кофеин отколкото има в чая, което означава, че количествата са наистина много малки.
Според редица изследвания в какаото се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в боровинките, годжи берито, червеното вино и наровете. Както всички знаем, антиоксидантите са изключително ценни в борбата с вредните свободни радикали.
Какаото има стимулиращи свойсва, което се дължи на малките количества кофеин в него и теобромина. Последният е лек стимулант, който има слабо диуретично действие. Не на последно място в какаото има серотонин – хормон на щастието.
Коментари