У нас гъбата смръчкула е позната под няколко наименования - нарича се още шарденче, бучка гъба и корминка. По принцип този вид гъба произхожда от Германия, но можете да я намерите и в България.
Гъбата смръчкула може да бъде намерена между храсти, по места, където има много трева, в градини, където се отглеждат плодове и др. Периодът на растеж на смръчкулата е от края на март до края на май.
Има вероятност смръчкула също да бъде срещната и в период, по-късен от посочения, но това е възможно само по-високи места. Можете да намерите и единични гъби и гъби, които се намират на едно място като колонии.
В горите в България могат да се намерят и други видове от семейството на смръчкулата, като например напръстник и набръчкан напръстник, които се срещат доста по-рядко.
Заради своите несравними кулинарни качества и заради това, че се намира трудно, този вид гъба е една от най-скъпите, както тук, така и в чужбина. Изключителните и несравними вкусови качества, която гъбата смръчкула притежава, я правят е желана съставка в много луксозни и изискани деликатеси.
Трябва да знаете, че отговорността за събирането на този вид гъба, както и на всички останали видове диворастящи гъби е изцяло ваша и трябва да внимавате, за да не се натровите.
В България цената на този вид гъби е около 20 лева за килограм. Ако въпреки високата цена решите да си купите гъби от този вид, трябва да ги избирате внимателно като гледате да имат приятен аромат и добър външен вид.
Освен запържени в масло и поръсени с магданоз, с гъбите може да приготвите невероятно свинско със смръчкули, за което гостите ви дълго ще говорят.
Коментари