Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Гъба смръчкула - ползи и кулинарни приложения

Гъба смръчкула - ползи и кулинарни приложения

Гъба смръчкула - ползи и кулинарни приложения

Morchella esculenta е латинското название на гъба смръчкула, която е ядлив представител на семейство Morchellaсеае. Описана е за първи път през 1818 година.

В Хималаите гъбата е използвана както за храна, така и за медицински цели. Смърчкулата няма отровен двойник, затова се събира и от хора, които не са специалисти по разпознаване на гъбите.

Външен вид и състав на гъба смърчкула

Тази гъба достига до 12 сантиметра височина и е кремавобяла до златисто жълта като стига до кафява на цвят.

Съдържанието на гъбата я прави нискокалоричен, ароматен и вегетариански източник на протеини.

Освен това съдържа фибри, богата е на витамини D, С, минерали и микроелементи. Добър източник е на желязо и мастни киселини с високо качество.

Благодарение на този състав смърчкулата е подходяща за укрепване на имунитета. Тя има и противотумурна активност и антиоксидантни възможности. Механизмите на действие на тази лечебна гъба се основават на специалните захарни съединения. Тя е и добър афродизиак, както много други гъби, благодарение на миризмата, наподобяваща феромони.

Кулинарна употреба на гъба смърчкула

Гъба смръчкула

Смърчкулата се смила трудно от организма и има опасност от храносмилателни проблеми, затова трябва внимателно да се използва. Здравата дръжка на гъбата може да се наложи да се премахне, а пресните гъби трябва да се използват веднага.

Сушената смърчкула е по-трайна. Когато се готви, е добре да се накисне във вода 1 час преди готвене. Ароматът на сушената гъба трябва да бъде като на прясната.

Смърчкулата внася елемент на лукс към всяко ястие. Хармонира добре с месни специалитети, а използването със зеленчуци и макаронени изделия обикновено е само за празнични ястия, защото гъбата е деликатна и доста скъпа.

Добър тендем се получава от тази гъба и спанак или аспержи. Телешкото и говеждото от местата са най-подходящи за блюда със смърчкула.

Супите от тази гъба стават ароматни и изтънчени, а специалитите с филета, гъби смърчкула и сметанов сос са за истински ценители. Талиателите и смърчкулата също са интересна комбинация на трапезата, както и гъбата с гъши дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest