Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Слънчогледово брашно - кулинарни приложения и ползи

Слънчогледово брашно - кулинарни приложения и ползи

Слънчогледово брашно - кулинарни приложения и ползи
Снимка: Йоана

Брашното представлява една от най-използваните съставки в кулинарните рецепти и продукт с широко значение за историята на кулинарията.

Основното приложение на брашното е в производството на всякакъв тип тестени изделия.

Продуктът се получава от меленето на зърнени култури, като неговият състав може да варира в зависимост от избраната култура.

Една от използваните култури за производството на брашно е слънчогледът. Слънчогледовото брашно се прави от сурови слънчогледови семена. Този продукт е богат на хранителни вещества и може да бъде използван като алтернатива на обичайното пшенично брашно при готвене и пекарство. Този вид брашно е особено полезно за хора със заболявания на храносмилателната система или непоносимост към глутен.

Ето някои кулинарни приложения и ползи на слънчогледовото брашно:

Ползи на слънчогледовото брашно

Слънчоглед

Без глутен в състава

Слънчогледовото брашно е безглутенов продукт, който е подходящ за хора с глутенова непоносимост, диабет или проблеми с храносмилането.

Богатство на протеини в слънчогледовото брашно

Брашното от слънчоглед е полезно за консумация, тъй като съдържа по-голямо количество протеини в сравнение с пшеничното брашно и е подходящо за вегетарианци и вегани.

Фибри и хранителни вещества

Слънчогледовото брашно съдържа диетични фибри и хранителни вещества, които могат да подпомогнат храносмилателния процес и да поддържат здравословен диетичен режим. Фибрите в състава на брашното проявяват антивъзпалителни свойства, които укрепват организма.

Витамини и минерали в слънчогледовото брашно

Друга полза на слънчогледовото брашно е, че предоставя разнообразие от витамини и минерали, включително витамини от група B, желязо, магнезий и фолиева киселина.

Слънчогледово брашно

Кулинарно приложение на слънчогледовото брашно

Слънчогледовото брашно в пекарството

Слънчогледовото брашно може да бъде основен заместител на бялото брашно, което традиционно използваме. Брашното от слънчоглед може да се използва в различни видове тестени изделия. То е подходящо за направата на хляб със слънчогледово брашно, бисквити със слънчогледово брашно, кекс с брашно от слънчоглед и други сладкиши. То добавя характерен аромат и вкус към печените изделия.

Паста и тестени изделия със слънчогледовото брашно

Слънчогледовото брашно може да се използва за приготвяне на безглутенова паста, спагети и тестени изделия. То придава текстура и аромат на тези ястия.

Веганска кухня и сСлънчогледовото брашно

Слънчогледовото брашно е често използвано във веганската кухня като алтернатива на яйцата в рецептите. То служи като свързващ агент и придава консистенция на ястията.

Храна за животни със слънчогледовото брашно

Слънчогледовото брашно има широко кулинарно приложение в животновъдството. То се използва за фураж на животните, тъй като подобрява качеството на животинските продукти.

Закваски и сосове

Можете да добавите слънчогледово брашно в закваски и сосове за подсилване на вкуса и текстурата им.

Вижте още:

- Как да си направим слънчогледово брашно;

- Брашно от слънчогледови семки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest