Биволското сирене е безспорно вкусен млечен продукт, гъсто и пълномаслено, съдържащи полезни съставки с ползи за здравето. Затова и кулинарните му приложения са широки.
Биволско сирене се прави от биволско мляко, което преминава процес на постьоризация. Следва охлаждане и подкваскане на млякото с млечнокисели бактерии, мая за сирене, следствие на която се случва коагулация на млякото в извара. Тя се обработва като се изцежда от суроватката и осолява и се оставя за зрее, през което време сиренето придобива характерния си вкус и аромат.
Крайният продукт е бяло саламурено сирене, гъсто и пълномаслено, богато на витамини С, Е и Д, глобулини и албумини, с високо съдържание на протеин.
Тъй като биволското мляко съдържа по-малко вода, отколкото другите млека, но и повече твърди вещества, затова за производството на сирене е нужно по-малко мляко. Биволското сирене съдържа повече мазнини и протеини от другите сирена.
Ползи от биволското сирене
Биволското сирене е полезно като продукт, който подпомага намаляването на лошия холестерол при консумация. То подобрява храносмилането и укрепва организма, благодарение на полезните съставки, които съдържа.
Протеините в него са важни за изграждане на мускулатурата и нейното добро поддържане.
Витамините и минералите имат роля в здравето на костите и имунитета.
Полезните бактерии предотвратяват появата на гнилостни микроорганизми в чревния тракт и нормализират работата на храносмилателната система.

Затова биволското сирене е част от здравословния хранителен режим в съвременното хранене.
Кулинарни приложения на биволското сирене
Както и останалите сирена, произведеното от биволско мляко сирене има много разнообразно приложение.
В закуски
То може да бъде част от всяка здравословна закуска като например печени филийки с биволско сирене и чери домати, пълнено хлебче с биволско сирене и яйце, баничка с биволско сирене, както и със спанак и сирене, или праз и биволско сирене.
В салати и разядки
Салатите с биволско сирене представляват многобройни варианти.
Класика е салатата от домати и биволско сирене, друг вариант е салата от спанак, червено цвекло и биволско сирене, салата с биволско сирене, домати, патладжани, чесън, зехтин и риган, зелената салата с киноа и биволско сирене, млечна разядка с биволско сирене и много други.
В ястия
Биволското сирене на тиган със сладко от смокини и интересно кулинарно предложение с невероятен вкус, което може да се определи и като деликатес.

Пълнени печурки с биволско сирене дава ново определение на понятието пълнени гъби.
Пикантните мариновани хапки с биволско сирене могат да бъдат предложени както като предястие, така и като основно блюдо, което се сервира с хляб или брускети.
В десерти
Тортата с биволско сирене и боровинки, както и биволско сирене със сладко от смокини дават възможност да се усети как се разгръща вкуса на този млечен продукт, когато се съчетае с вкус на плодове.
С вино
За биволското сирене, когато е добре узряло, е нужно да се изберат червени вина с високо съдържание на танини. По-мекото и кремообразно биволско сирене върви с пенливи вина или шампанско, а също ризлинг и мускат.
Коментари