Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Синьо сирене Дор Блу - кулинарни приложения и ползи

Синьо сирене Дор Блу - кулинарни приложения и ползи

Синьо сирене Дор Блу - кулинарни приложения и ползи

Скъпите сирена с благородна плесен са представени във все по-голямо разнообразие в търговската мрежа заради повишения интерес към сините сирена. Много разпространено е сирената Дор Блу, което е немски сорт синьор сирене, което е намерило мястото си в много гурме рецепти.

Макар повечето сини сирена да имат вековна история зад себе си, а Дор Блу да е сравнително нов сорт, то бързо е спечелило популярност заради многото си достойнства, като основните от тях са умерено острият му вкус, пикантният аромат и меката текстура, която е почти кремообразна и го прави подходящо за много видове употреба.

Състав и производство на сирене Дор Блу

Това синьо сирене се произвежда от краве мляко и му се добавя благородна синя плесен, благодарение на което то се категоризира към елитните сортове сирене. Не е силно солено и е достъпно, заради което бързо намира мястото си на пазара.

Технологията не е променяна от век насам и това също е плюс на продукта. Отлежава за оптимално време - от 3 до 5 месеца на постоянни условия, температура и влажност и затова неговите вкусови качества са неизменно високи.

Ползи от сиренето Дор Блу

Синьо сирене Дор Блу

Ползите от консумацията на Дар Блу се дължат на богатия му хранителен състав, в който впечатление правят калият, цинкът, пеницилинът, който е силен антибиотик от естествен произход, магнезият, много витамини, фосфорът, натрият, желязото, калцият и други.

Благодарение на тях това синьо вълшебство е подходящо при инфекциозни заболявания, с които се бори успешно, за възстановяване на остротата на зрението, за нормализиране работата на храносмилателната система, за преодоляване на хроничната умора, за регулиране на централната нервна система и на имунитета, за регулиране на водният баланс в тялото, за укрепване на костите, за възстановяване на апетита, за укрепване на антимикробната сила на организма.

Редовната употреба на синьото немско сирене осигурява по-силна защита срещу ултравиолетовите лъчи и това позволява по-дълго да се стои на слънце без вреда за тялото.

Вкусовите му качества са подобни на други сирена с плесен като Горгонзолата и Рокфора, а може да се намерят и съвсем бюджетни сортове на Дор Блу.

Противопоказания за консумация на синьо сирене Дор Блу

Не е полезно да се консумира по време на бременност и кърмене, от хора с язви, гастрити и бъбречни заболявания, както и от деца. Не бива да се пренебрегва и индивидуалната непоносимост. При затлъстяване също не е добра опция, защото съдържа много калории.

Използване на сиренето Дор Блу

Начините на използване на немското синьо сирене са многобройни, благодарение на вкусовите му качества и текстурата му.

В салати и плата със сирена Дор Блу може да се комбинира с Камамбера, Рокфора, Горгонзолата, крема сиренето или сиренето Адиге.

Тъй като е меко, то е чудесна идея за сосове от сирене, може и да се заменя с меко или полутвърдо сирене.

Много вкусна опция е в тандем с вино и плодове.

Може да се добави Дар Блу към сандвичите, пицата със сирена, пастата, супите със сирена и рецептите с морски дарове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest