Сините сирена се смятат за изискана добавка към всяка трапеза. Те са покрити с благородна плесен, която пронизва и сърцевината им. Те зреят при специални условия, обикновено в пещери.
Сините сирена се поднасят с различни видове плодове, с току-що изпечен хляб и с вино. Но освен това синьото сирене, независимо от вида му, може да се добави в салати, ястия, ордьоври и основни ястия.
Много вкусна е крем супата от броколи и синьо сирене. Тя се приготвя много лесно от 20 грама масло, 2 глави лук, 1 кочан броколи, 750 милилитра прясно мляко, 200 грама сметана и 100 грама синьо сирене.
Маслото се разтопява и в него се запържва до златисто нарязаният лук. Добавят се нарязаните броколи и прясното мляко. Задушават се половин час. Добавя се сметаната и синьото сирене и се готви 10 минути. Пасира се и се сервира с парченца синьо сирене.
Сините сирена са добра добавка в различни видове салати. Вкусно и изискано допълнение към празничното меню е салатата от рукола, мента и синьо сирене.
Необходима е една връзка рукола, половин връзка мента, шепа орехови ядки, 1 супена лъжица мед, 1 лимон, 100 грама синьо сирене, 1 круша. Руколата и ментата се накъсват на ситно.
Крушата се реже на резенчета и се напръсква с лимонов сок. Медът се разтопява и в него се слагат орехите. Задушават се за 2 минути. Синьото сирене се реже на кубчета. Всичко се разбърква и се напръсква с лимонов сок.
Печените сладки картофи със синьо сирене също са много вкусни. За една порция е необходим един сладък картоф, 2 скилидки чесън, щипка сол, 30 грама синьо сирене.
Картофът се измива, без да се бели, слага се върху парче фолио. Добавят се чесънът и солта, фолиото се завива и се пече на 200 градуса в продължение на 40 минути.
Картофът се вади, разрязва се на две части и отново се увива във фолиото, след което се връща във фурната за още 20 минути. Вади се от фурната, сиренето се натрошава с ръце и с него се поръсва картофът.
Изненадващ десерт са печените ябълки с крем от синьо сирене. Трябват 4 ябълки, 25 грама брашно, 25 грама кафява захар, 25 грама масло, 40 грама смлени лешници, 2 супени лъжици пудра захар, 60 милилитра вода, 40 грама синьо сирене, 40 грама сметана, 1 супена лъжица мед.
Лешниците се смесват с брашното и захарта, добавя се маслото и всичко се смесва до трохи. Слагат се в тава и се пекат 8 минути на 180 градуса. Ябълките се измиват, маха се сърцевината, слагат се в тава, налива се вода, поръсват се с пудра захар и се пекат.
Кремът се прави, като сиренето се настъргва, смесва се със сметаната и меда. Във всяка чинийка се слага по малко от лешниците и върху купчинката се слага ябълка, която се украсява с крема.
Коментари