Сирене Качокавало (ит. Caciocavallo) идва от Италия. Най-разпространено е в южния регион Базиликата и остров Сардиния. Произвежда се от краве, козе и овче мляко. Представлява вид полутвърдо сирене.
В превод от италиански наименованието Качокавало означава сирене на кон. Това се дължи на специфичния начин на производство и опаковане на този деликатес. Легендите твърдят, че в началото то се е правело от кобилешко мляко.
За съжаление исторически данни за това няма. Най-реалното предположение за произхода на името идва от факта, че при производството изварата се остава да изсъхне върху хоризонтално поставена пръчка или клон, сякаш че язди кон.
Качокавало сицилиано (Caciocavallo Silano) е разновидност на традиционното сирене Качокавало, типично за о. Сицилия. То се приготвя само от краве масло в южните райони на Италия - Базиликата, Калабрия, Кампания, Молизе и Апулия.
Историческите данни показват, че сирене Качокавало е било познато още в Магна Греция. В различните страни днес търпи различни вариации. Така например у нас и на други места на Балканите е по-познато като кашкавал.
Обикновено сирене Качокавало има променлива форма. Най-често тя наподобява сълза. То притежава фина и гладка обвивка с цвят на кестен. Тя е твърда, но се яде. Във вътрешността си то е бяло на цвят, цялото на малки дупчици. Притежава силен и характерен аромат.
В кулинарията сирене Кавокавало се използва както самостоятелно, така и като съставка за топли и студени сандвичи. Подобно на други сирена се влага в предястия и различни ястия. Специфичният му вкус го прави подходящо и за приготвянето на леки десерти, най-често в комбинация с грозде. С него се поръсват и свежи салати.
Тъй като и у нас може да се открие кашкавал Качокавало, то ви предлагаме една лесна рецепта с този ароматен млечен продукт.
Хляб с кашкавал Качокавало
Необходими продукти: 1 кг брашно, 150 г кашкавал Качокавало, 1 пакетче мая, ½ ч. Суитив, 1 ч.л. сол, 150 г олио, 1 ч. листа от риган, 1 ¾ ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 жълтък
Начин на приготвяне: Брашното, маята, солта, Суитивът се смесват в купа и се разбъркват. Добавят се олиото, кашкавала, ригана, солта и яйцата. Разбърква се с мискер около 10 минути, до получаването на гладко тесто. С леко намазнени ръце се оформя топка от тесто. Оставя се да втаса поне два пъти, за около 2 часа.
От тестото се оформя руло, което се поставя върху хартия за печене. Оставя се за 30 минути да се надигне. Отгоре се намазва с яйце и се поръсва с настъргания кашкавал. Хлябът се пече в предварително загрята умерена фурна, около 30 минути.
Коментари