Качокавало е италианско сирене, което се приготвя от краве мляко. Сиренето се предлага във форма, наподобяваща кратунка. Тя е дълга около 30 сантиметра и тежи около 2 килограма и половина.
Сиренето Качокавало се произвежда в Калабрия и някои други региони на страната. Вкусът на сиренето зависи от степента му на зрялост. Сиренето, което е зряло десетина дни, е сладко на вкус, а пикантното зрее повече от половин година.
С качокавало могат да се приготвят вкусни италиански специалитети. Много вкусни са канелони рипиени, които са характерни за кухнята на Калабрия.
За 6 порции са необходими 300 грама брашно от твърд сорт пшеница, 4 яйца, щипка сол, 500 грама печено свинско месо, 100 грама настъргано сирене качокавало, индийско орехче на вкус, 3 супени лъжици олио, 3 супени лъжици зехтин.
Брашното се прави на купчинка, оформя се кладенче и в него се чукват две яйца и се добавя солта. Замесва се тесто, като се добавят 100 милилитра топла вода. Оставя се за 20 минути. Разточва се, като дебелината е около 2 сантиметра, и се режат квадрати със страна 10 сантиметра. В тенджера се наливат 3 литра вода и олиото.
Кипва се и се пускат тестените квадрати. Варят се 5 минути и се вадят, топват се в студена вода и се слагат на масата. Месото се смила, слага се в тиган, добавя се сосът от печенето и се задушава 5 минути. Поръсва се с индийско орехче.
В дълбока тава се налива зехтинът. Върху всеки квадрат се слагат по 2 супени лъжици от плънката и се поръсват с 1 чаена лъжичка сирене. Завиват се на рулца, поливат се със соса от пърженето на месото и се поръсват с останалото сирене. Пече се 15 минути на 200 градуса, вади се от фурната, полива се с 2 разбити яйца и се пече още 5 минути.
Вкусно ястие е фусили ала сиракузиана. Необходими са 1 патладжан, 2 чушки, 700 грама домати, 1 връзка босилек, 100 грама настъргано сирене качокавало, 4 рибки аншоа, 50 грама маслини без костилки, 2 супени лъжици каперси, 400 грама фусили (вид паста), 6 супени лъжици зехтин, сол на вкус.
Фусилите могат да се заменят със спирали или обикновени макарони.
Патладжанът се реже на кубчета, соли се и се оставя да се отцеди от сока. Чушките се пекат, обелват се и се режат на ситно. Доматите се попарват с вряла вода, обелват се и се режат на ситно. Рибките и маслините се режат на ситно.
Патладжаните се пържат до златисто, добавят се доматите и рибките, добавя се сол и се задушават 15 минути. В тенджера се наливат 3 литра вода, добавя се сол и се кипва. Пускат се фусилите и се варят ал денте – сърцевината да е твърда.
Чушките, маслините и каперсите се добавят към соса и се задушават 2 минути. Добавят се фусилите и останалият зехтин и се задушават още 2 минути. Сервира се, поръсено с качокавало и щедро украсено с листенца босилек.
Коментари