Трайфъл - едно от най-изкусителните кулинарни творения на англичаните.
Историята на трайфъла започва с първото му споменаване през далечната 1654 година. В посочената рецепта се препоръчва да се отреже резен хляб, да се сложи в чиния и да се напои хубаво с шери. Доста преди този момент в кулинарната история на Англия се е приготвял сладкиш с името „fool”. Той е бил приготвян от горски плодове и сметана.
Едва век по-късно съставките на двата десерта се смесват и така на бял свят идва истинският трайфъл. Задължителните му съставки си остават разбитата сметана и шерито, а украсата може да варира от захаросани плодове, корени джинджифил или цитрусови корички.
Името на изкусителния английски десерт идва от средновековната английска дума „Trufle”, която пък „наследява“ френската „trofel”. В превод това означава нещо малко или „дреболия“. Когато обаче се докоснете до тази вкусотия, ще разберете, че подобно наименование е абсолютно неоправдано.
Днес рецептата за трайфъл обикаля света. Във всяка страна, освен съставките, се менят и наименованията му. В Италия десертът е известен като „английска супа“, защото се сервира в голяма купа с черпак, докато в Шотландия го наричат „whimwham”.
Англичаните смятат, че техният десерт е първопричината за появата и на тирамисуто. Креолският вариант на трайфъла пък се състои от парчета различни сладкиши, напоени с ром, червено вино или плодов сок. В други страни се срещат и рецепти, в които се използва желе, вино вместо шери и целувки за украса.
Традиционният английски сладкиш обикновено представлява изкусителна смес от ванилов крем, пандишпанов блат, напоен с шери или ликьор, сметана, карамел и захаросани плодове. Сервира се или в голяма стъклена форма или в индивидуални купички.
Може да се приготви за броени минути, ако разполагате с готов блат и крем, или решите да използвате парчета кекс и дори козунак. Оттук нататък ви остава само да разбиете сметаната и да наредите плодовете.
Ягодов трайфъл
4 порции / 1 малка купа
Необходими продукти: 1 блат за торта, 6 с. л. ликьор, 6 с. л. ягодов конфитюр, 1 и 1/2 ч. ч. пресни ли замразени ягоди, 1 и 1/2 ч. ч. сметана, 1 к. ч. пудра захар
За крема: 300 мл прясно мляко, 2 ванилии, 4 жълтъка, 100 г захар, 2 и 1/2 с. л. нишесте, 1 с. л. брашно, 20 г масло
За украсата: 20 г филирани бадеми, листенца мента
Начин на приготвяне: Тортения блат се нарязва на кубчета. Полива се с 2 с. л. от ликьора и се оставя кубчетата да се напоят и омекнат, след което се намазват с конфитюра.
За крема в тенджерка се сипва млякото. Добавят му се ванилиите и се загрява на тих огън до кипване. В друг съд около минута се разбиват жълтъците със захарта, до получаване на светъл пухкав крем.
Прибавят му се брашното и нишестето, и се разбива до еднородна смес. Добавя се към млякото, свалено от огъня и леко охладено. Тенджерката се връща на огъня и се загрява отново до кипване, като постоянно се разбърква. Добавя се останалият ликьор и се добавя маслото.
Сметаната и пудрата захар се разбиват. В избраната купа, в която ще редите трайфъла, се слага слой кубчета от тортения блат, слой ягоди и слой от леко охладения крем. След това същото редене се повтаря. Купата се покрива с фолио и се слага в хладилника за два часа. При поднасяне се доукрасява с разбитата сметана, ягодите, филирани бадеми и листенца мента.
Трайфъл с череши
8 чаши / 1 голяма купа
Необходими продукти: Шоколадов блат за торта или 5-6 шайби от готово шоколадово руло с маслен крем, 1 буркан (800 г) компот от череши, 6 с.л. сок от компота, 2 с.л. черешова ракия или водка, 1 с.л. нишесте, 2 с.л. захар, 400 мл прясно мляко, 1 цяло яйце + 3 жълтъка, 75 г горчив шоколад начупен на дребно, 300 г леко разбита сметана
За декорация: Настърган шоколад и кандирани черешки
Начин на приготвяне: Дъното на избраната купа се покрива с блата. Отгоре се изсипват изцедените вече череши, като всичко се напоява добре с алкохола. Ако искате да е по-сочно, прибавете и сока.
Захарта, нишестето и малко мляко се разбъркват до получаването на гладка смес. Добавят се и яйцата, и отново се разбива. Останалото прясно мляко се слага в един съд на котлона и се загрява, но без да кипва. Когато този момент наближи, се изсипва при крема.
Получената смес се слага на водна баня и и се прибавя шоколада. Разбърква се добре до получаване на гладка консистенция. Изсипва се върху черешите. Купата се прибира в хладилника, докато стегне, след което се покрива с леко разбита сметана. Връща се отново на хладно. При сервиране се декорира с кандираните черешки.
Коментари