Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости в приготвяне на пандишпанов блат

Тънкости в приготвяне на пандишпанов блат

Тънкости в приготвяне на пандишпанов блат

Ако ви предстои някакъв специален повод, или просто искате да направите една вкусна торта с пандишпанов блат, то тази статия е за вас. Ще разберете как се прави перфектният пандишпанов блат за торти и рула.

Общи насоки при приготвяне на пандишпанов блат

Тези блатове са изключително въздушни и леки, за разлика от другите видове блатове за торти, които са много по-сухи. За рецептата за пандишпанов блат може да чуете, че тя хем е най-лесната, хем най-трудната рецепта за изпълнение. Класическата рецепта за пандишпан е съставена само от три неща - яйца, брашно и захар.

Едно от характерните неща за пандишпановият блат е, че в рецептата за него липсват набухватели. Тестото за пандишпановия блат се надува единствено от въздуха, който сте вкарали при разбиването на белтъците и жълтъците. Трябва да се внимава този въздух да не изчезне, когато се добавя брашното.

Въздушните мехури се разширяват, докато блатът се пече. Правилото в рецептата е следното - на 1 яйце 25 грама захар и 25 грама брашно, а в някои рецепти захарта за 1 яйце е 30 г.

- Много важно правило е, че по време на разбиването, при белтъците не трябва да има жълтъци. Трябва много внимателно да разделите белтъци от жълтъци.

- Не се препоръчва миксер при добавянето на брашното. Трябва да добавяте брашното с помощта на шпатула в продължение на 4 минути.

Тънкости в приготвяне на пандишпанов блат

Рецепта за домашен пандишпанов блат

Необходими продукти: 5 яйца, 125 г кристална захар, 125 г брашно.

Посочените продукти са за форма за торта с диаметър 20 см. Ако искате да правите пандишпаново руло, размера на тавата за тези продукти е 30 на 40 см.

Начин на приготвяне: Първото нещо, което трябва да направите е да си подготвите продуктите и формата. Трябва да включите фурната ви на 170 градуса да загрее, без да включвате вентилатор.

Намажете с масло дъното и стените на формата, в която ще печете пандишпановия блат или сложете по дъното и стените хартия за печене. Брашното трябва да се пресее два или три пъти. Това е нещо много важно, защото по време на пресяването, в брашното влиза въздух, а именно той е важната съставка в пандишпановия блат.

Тънкости в приготвяне на пандишпанов блат

Второто нещо е вече да направите пандишпаново тесто за блата. Жълтъците трябва да бъдат разбити с 2/3 от захарта, докато обемът им се утрои и се получи гъст крем.

В друга купа трябва да се разбият белтъците, като захарта, която е останала се добавя по малко, а не наведнъж.

1/3 от белтъците се добавя към жълтъците и с шпатула се смесват внимателно. След това се добавя 1/3 от брашното, като се бърка отдолу-нагоре и се бърка много внимателно.

По този начин се добавят и останалите белтъци и брашно, като се редуват, до получаването на гладка смес. Тази смес се слага в тавичката, като отгоре се заравнява добре, пече във вече загрятата фурна за 30-40 минути, това зависи от начина на печене на фурната ви.

Задължително условие е, да не отваряте фурната, първите 20 минути на печене. Ако ще правите блат за пандишпаново руло, сложете сместта в тавичка, която е застлана с хартия за печене. Блата за руло се пече по-малко време - между 18 и 20 минути на 170 градуса без вентилатор.

Тънкости в приготвяне на пандишпанов блат

Когато извадите блата за торта от фурната, го оставете да почине за 5 минути, без да го вадите от формата, след което премахнете ринга. Махате хартията за печене и слагате блата върху решетка да се охлади напълно.

Ако се чудите защо белтъците и брашното се добавят на части, ще отговорим, че това се прави, за да се запази въздуха в сместа. Това е една от тънкостите при приготвянето на пандишпанов блат.

Вече знаете как се прави сполучлив пандишпан и може да изненадате своите любими хора с вкусни кулинарни творения. Използвайте блата, като направите:

- петифури;

- сладки рула.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest