Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ето как да приготвите идеалния Пандишпан

Ето как да приготвите идеалния Пандишпан

Пандишпанов блат

В сърцевината на всеки хубав сладкиш лежи влажната лека и въздушна пандишпанена основа. Независимо колко ярко и красиво е украсен отгоре, сухата или недопечена пандишпанена сърцевина може да развали всеки сладкарски шедьовър.

За щастие приготвянето на съвършено пандишпанено тесто е ужасно лесно – стига само да се придържате към рецептата и да използвате тави със съответните размери. Приблизително сместа с 3 яйца стига за квадратна тава със страна 18 см или за кръгла тава с диаметър 23 см, сместа с 4 яйца е достатъчна за тава със страна 20 см.

Всяко традиционно пандишпанено тесто може да се замразява и се размразява много лесно. Пандишпаненият блат се замразява без украсите или пълнежа и изтрайва до 3 месеца.

Пълнежът може да се направи от пресни или консервирани плодове, не е нужно да увеличавате калоричността на тортата с обилни количества сметана, ако сте на диета. Отцеденото кисело мляко и изварата съдържат малко мазнини и лесно се обработват. От друга страна, обикновеният маслен крем е разкошна украса, ако му се добавят неплодови аромати като кафе.

Изберете украси, които дават завършен вид: смлени или цели ядки, озахарени сушени плодове или шоколадови къдрици и кремове.

Пандишпанените торти, които могат да се поднасят като десерт или самостоятелно, са много нетрайни, затова ги консумирайте веднага след приготвянето.

Идеалният пандишпан

Пандишпан

Приготвяне на тавата за пандишпан

Ако е възможно, ползвайте форма за торта с отделящо се дъно. Така въздушният пандишпан се изважда, без да се поврежда. За да приготвите тавата леко я намажете с олио. Маслото ще накара печивото да залепне. Кръглите тави не се постилат, но в тавите с друга форма на дъното се слага пергамент, който също се намазва с олио. Вземете по 1 с.л. брашно и пудра захар, объркайте ги, сипете сместа в тавата и я разтърсете, за да покрие цялото дъно, махнете излишното. Със захарта печивото се захваща за тавата, докато се издига покрай стените ѝ.

Равна повърхност на пандишпана

За да сте сигурни, че печивото ще има равна повърхност след изпичане, изравнете го отгоре и направете лека вдлъбнатина в центъра. Надигайки се, тестото ще запълни вдлъбнатината.

Охлаждане на пандишпана

Оставете пухкавия изпечен пандишпан да изстине в тавата 5 мин и освободете дъното. Обърнете го да изстине върху решетка. Преди да го намажете, внимателно отлепете пергамента от дъното.

Изненада, изненада!

Направете изненада, като срежете блата хоризонтално на две. Издълбайте едната половина на около 2.5 см от дъното и стените. Запълнете центъра с разбита сметана и плодове и захлупете с другата половина от блата. Отгоре сложете глазура. Натрошете издълбаното, объркайте го със сметана и плодове и го замразете – още един чудесен сладкиш.

Глазури и пълнежи за пандишпан

Тортите с пресни плодове са най-хубави, когато са украсени с разбита сметана, но ароматизираните кейкове, например шоколадов или орехов, са чудесни с маслена глазура или маслен крем с допълнителен аромат. Глазурата придава финален блясък на сладкиша.

Пандишпанова торта

Маслена глазура

Необходими продукти: 50 г краве масло, 100 г пресята пудра захар, 1 разбит жълтък

Начин на приготвяне: Разбийте в купа маслото и захарта на пяна и прибавете бавно жълтъка, за да получите твърда глазура.

Варианти

Добавете ситно настъргана кора от 1 лимон или портокал

Прибавете 1 с.л. нарязани орехи

Добавете с разбиване 25 г стопен шоколад към глазурата

Сложете 1 ч.л. какао и 1 ч.л. разтворено нескафе.

Украса и слепване на пандишпановата торта

При всички видове торти охладеният пандишпанов блат се разделя на два или три слоя. Това се прави на твърда повърхност с нож за хляб, държан хоризонтално.

Блатовете се слепват с пълнеж по желание. За плодовите торти напълнете централната част на всеки слой с плодове и шприцовайте сметана около края.

Ако всеки слой трябва да бъде намазан със сметана или маслена глазура, използвайте плосък нож и нанесете пълнежа, така че 1.5 см от ръба да е свободен. Това се прави, защото, когато се наложи блат отгоре, пълнежът излиза навън.

С плосък нож направете шарки върху тортата, когато е изцяло покрита с глазура или сметана. Около стените и могат да бъдат нанесени печени ядки или шоколадови къдрици.

Вижте също как се прави:

- класически пандишпан;

- и как се прави пандишпанов блат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest