Сбитните са традиционни руски топли напитки, които за съжаление отдавна трудно могат да бъдат намерени. Някога, и то само допреди около стотина години, из улиците на всеки по-голям руски град са обикаляли продавачи на сбитни, които са имали завързани на кръста си кърпа с малки чашки, които се пълнели със сбитен на момента и с голяма охота се консумирали от измръзналите купувачи.
Според мнозина специалисти самоварът дължи началото си именно от приготвянето на сбитен. С течение на времето обаче се възприело консумирането на кафе и чай и сбитните били забравени.
Ако все пак искате да се върнете към старите руски времена от 18 и най-вече от 19 в. и да се насладите на топлата напитка, известна като сбитен, можете да пробвате някои от следните рецепти:
Традиционен сбитен
Необходими продукти: 700 г бял петмез, 500 г мед, 6, 500 мл вода, по 1 щипка карамфил, мента, хмел и канела
Начин на приготвяне: Всички съставки се кипват във водата и се оставят да врат 40 мин. Ако е необходимо, течността се прецежда и се пие като чай през студените зимни дни.
Московски сбитен
Необходими продукти: 200 г петмез, 250 г мед, 1.5 л вода, по 2 щипки хмел, индийско орехче, бахар и карамфил и 1 щипка канела
Начин на приготвяне: Петмезът и медът се кипват заедно с всички подправки за 10 мин, след което се оставят да престоят около 30 мин. Сбитенът се прецежда и е готов за консумация.
Суздалски сбитен
Необходими продукти: 150 г захар, 150 г мед, 1 л вода, по 2 щипки канела, джинджифил, карамфил, дафинов лист и кардамон.
Начин на приготвяне: Медът се разтваря във водата и се оставя да поври около 25 мин, след което към течността се добавят всички останали съставки и се вари 5 мин. Прецежда се и сбитенът е готов.
Сбитен с вино
Необходими продукти: 1 л сухо червено вино, 150 г мед, по 1 щипка индийско орехче, карамфил и канела.
Начин на приготвяне: Mедът и виното се кипват заедно с подправките за около 5 мин. Всичко се оставя да престои 30 мин, прецежда се и се поднася горещо.
Коментари