Аспержите са деликатесът на пролетта. Те са много полезни, тъй като съдържат голямо количество витамини, като сред тях е и ценният витамин К.
Аспержите съдържат голямо количество антиоксиданти и освен всичко друго, са много вкусни. Те могат да се сервират като гарнитура или пък като самостоятелно ястие – при всяко положение си струва да ги готвите.
С аспержи можете да направите много различни ястия. Следните рецепти ще ви накарат да се влюбите в аспержите, ако това все още не се е случило.
С помощта на аспержи се прави вкусна супа
Необходими продукти: връзка аспержи, 1 супена лъжица масло, 1 скилидка чесън, половин литър бульон от пиле или зеленчуци, половин чаша течна сметана, сол и черен пипер на вкус.
Измиват се внимателно аспержите и се отстранява твърдата им долна част. Нарязват се на малки парчета. В тенджера се разтопява маслото и се добавя нарязаният чесън. След 30 секунди се добавя бульонът и аспержите. Варят се 5 минути и се пасират. Добавя се сметаната и се оставя на бавен огън за една минута, но без да кипне. Подправя се със сол и черен пипер.
Печени аспержи с гъби и лимонов сос
Необходими продукти: 2 връзки аспержи, 200 грама печурки, сол и черен пипер на вкус, малко масло за пържене.
За лимоновия сос: четвърт чаша масло, четвърт чаша лимонов сок, половин чаена лъжичка горчица, сол на вкус.
В загрята на 220 градуса фурна се пекат измитите и обелени от твърдата част аспержи, наредени в тава, напръскани с малко масло или зехтин. Пекат се, докато връхчетата им не покафенеят и аспержите не омекнат. В тиган се пържат в масло нарязаните печурки. Вадят се и в същия тиган се добавя лимоновият сок, маслото и горчицата. Соли се на вкус. Сосът трябва да се сгъсти. Сервира се като аспержите се нареждат в чиния, отгоре са гъбите и всичко се залива със сос.
Аспержи на барбекю с лук – това е истинско удоволствие за сетивата. Лукът се нарязва на половинки, аспержите се измиват и заедно с лука се слагат на нагорещената скара. Когато са печени на барбекю, аспержите стават по-сладки. Лукът и аспержите се сервират в чиния, заедно с дип по желание.
Супата от аспержи с подправки е много ароматна
Необходими продукти: 2 връзки аспержи, нарязани на ситно, четвърт чаша зехтин, 5 чаши пилешки бульон, 2 супени лъжици нарязан магданоз, 4 чаени лъжички ситно настъргана лимонова кора, 1 скилидка чесън, сол и черен пипер на вкус.
Аспержите се запичат на 220 градуса, докато не омекнат, като се напръскват със зехтин, сол и черен пипер. След като се извадят, се оставят да изстинат, слагат се в купа и се добавят 2 чаши от бульона. Всичко се пасира. Останалата част от бульона се добавя в тенджера, където се слагат и пасираните аспержи и останалият зехтин.
Супата се готви на бавен огън около 10 минути. Смесват се магданозът, лимоновата кора и нарязаният чесън и от тази смес се слага във всяка чиния със супа.
Гуакамоле с аспержи
Необходими продукти: 2 връзки аспержи, нарязани на ситно, 1 глава лук, нарязана на ситно, 1 скилидка чесън, 1 домат, нарязан на ситно, 2 супени лъжици майонеза, 1 супена лъжица лимонов сок, щипка сол, щипка лют червен пипер, 6 капки чили сос.
Аспержите се покриват с вода и се сваряват до омекване. Отцеждат се и се смесват с лука и чесъна, след което се пасират. Добавя се доматът и всички останали съставки и всичко се пасира до гладкост.
Коментари