Котлетите са може би сред най-често приготвяните пържоли в нашето меню. За тях може да бъде използвано всякакво месо, както и зеленчуци. Ето 5 рецепти, с които да се представите добре пред Вашето семейство или гости:
1. Телешки котлети
Необходими продукти: 4 телешки котлета, 40 г масло, 2 с. л. олио, 50 г сланина, 4 малки лукчета, 100 г бяло вино, 250 г сметана, 50 г сирене, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз на вкус.
Начин на приготвяне: Котлетите се начукват и се запичат в маслото и олиото. Подправят се със сол и черен пипер и се нареждат в широка тенджера. Нарязаната сланина се разтапя в тиган и се изсипва върху котлетите. Добавят се нарязаният на ивички лук, настърганото сирене и виното и всичко се кипва, след което се премества в тава, залива се със сметаната и се пече на силно загрята фурна. Накрая се поръсва с магданоза.
2. Пилешки котлети
Необходими продукти: 2 пилешки филета, сока от 1 портокал, сол и черен пипер на вкус, сладко кисел сос
Начин на приготвяне: Пилешките филета се разрязват на две, така че да се получат 4 котлета. Осоляват се и се подправят с черния пипер. В тефлонов тиган се изпичат без никаква мазнина от двете страни, като се внимава да не загорят. Накрая се поливат с портокаловия и сладко киселия сос.
3. Свински котлети по френски
Необходими продукти: 4 свински котлета, 1 домат, 1 глава лук, 1 с. л. брашно, сол и черен пипер на вкус, 4 с. л. олио
Начин на приготвяне: Котлетите се запържват набързо в олиото. В соса от тях се запържва брашното, разрежда се с вода и към него се прибавят настърганият домат и лукът, а накрая и подправките. Котлетите се заливат със соса и са готови за сервиране.
4. Свински котлети на скара
Необходими продукти: 6 свински котлета, 3 с. л. олио, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Котлетите се овкусяват с всички подправки и се изпичат от двете страни на скарата до пълната им готовност.
5. Пилешки котлети на скара
Необходими продукти: 4 бр. пилешко филе, 2 с. л. горчица, 1 с. л. мед, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Пилешките филета се разрязват на две, за да се получат 8 котлета. Всички съставки се смесват до получаването на хомогенна смес и с тях се намазват пилешките котлети. Пекат се на скарата от двете страни до пълната им готовност.
Още изпитани рецепти за котлети са: Панирани свински котлети, Картофени котлети, Котлети а ла минут, Свински котлети със сирене, Телешки котлети по селски.
Коментари
Чета и се ядосвам!
Щом като водите тази страница, би трябвало да знаете разликата между котлет и пържола.
Месо без кост е или филе или пържола, но никога котлет!!!
От котлет можеш да направиш пържола, като му отстраниш кокала(реброто), но от пържола да се прави котлет, че даже от пиле или от зеленчуци?!? Хайде, пилетата имат ребърца, ама зеленчука...