Почитателите на италианската кухня знаят, че на италианската трапеза пестото е на особена почит. Предлагаме ви пет различни рецепти за песто, които можете лесно и бързо да си приготвите у дома.
Първото предложение е за песто с магданоз – звучи малко необичайно, но любителите на тази зелена подправка ще го оценят високо. Ето и продуктите:
Песто от магданоз
Необходими продукти: 1 връзка магданоз, ½ лимон, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. захар, 70 г орехи, 80 мл олио, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Хубаво измийте магданоза и след това го сложете в блендера. Към подправката сложете останалите продукти без олиото – от лимона ви трябва само сока. След като сместа се уеднакви, вече можете да добавите и мазнината и отново да разбиете. Пестото е готово – прехвърлете го в подходящ съд и го съхранявайте на хладно – най-добре в хладилник.
Пестото от магданоз може да овкуси чудесно агнешкото месо, както и т.нар. червени меса. Ако искате да си направите песто, което е подходящо за подправяне на паста или риба, опитайте нещо по-различно – смесете магданоз, розмарин и мента.
За тази рецепта ще са ви нужни ½ връзка магданоз, 1 стрък розмарин и 4 -5 стръка мента. Сложете ги в блендера и добавете 2 с.л. сурови бадемови ядки, 3 с.л. зехтин и около 2 с.л. лимонов сок. Разбийте това до хомогенна смес, после добавете чесън – на вкус, но не повече от две скилидки и сол и отново пуснете блендера.
Можете да си направите песто и само от мента, а ето и необходимите продукти:
Ментово песто с орехови ядки
Необходими продукти: 1 връзка мента, 2 – 3 стръка пресен лук, 2 с.л. лимонов сок (можете да го замените и с тъмен балсамов оцет), 1 ч.л. захар, 3 с.л. зехтин, 50 г орехови ядки, сол.
Начин на приготвяне: Нищо по-различно от приготвянето на другите рецепти за песто – всичко се слага в блендера и се смила до хомогенна смес. Това песто може да се добавя към различни меса – особено подхожда на вкуса на агнешкото.
За любителите на целината е следващото предложение – имайте предвид, че пестото от целина става доста ароматно. За него ви трябват само 50 г листа от целина, 2 скилидки чесън и около 40 мл зехтин. Всичко се смила с блендер и накрая се посолява. Това песто е чудесно за овкусяване на картофи и различните видове паста.
Последната рецепта е вариант на т.нар. песто ала сицилиана (Pesto alla Siciliana), а ето и какво ви е нужно:
Песто с домати и босилек
Необходими продукти: 2 домата, около 30 г листа от босилек, 30 г кедрови ядки, 50 г пармезан, 3 скилидки чесън, черен пипер, 40 мл зехтин, сол.
Начин на приготвяне: Разрежете доматите на четвъртини и отстранете семената. След това накълцайте доматите на малки кубчета и ги сложете в гевгир, за да се отцедят от сока. В кухненски робот слагате всички продукти, накрая добавете и отцедените домати и пасирайте.
Коментари