Хумусът представлява една от любимите пасти в арабската кухня. Тя се приготвя бързо и може да се използва както като дип, така и като гарнитура към всякакви меса и зеленчуци. И тъй като подправките играят главна роля в арабската кухня, то в различните рецепти за хумус се добавят както различни съставки, така и различни подправки. Тук ще откриете шест рецепти за приготвянето на вкусен хумус.
Традиционен хумус
Необходими продукти: 1 консерва нахут, 3 с.л. сусамов тахан, 4-5 с.л. зехтин, 4-5 скилидки чесън, 1/3 ч.л. червен пипер, 2 с.л. лимонов сок, сол, пресен лук за декорация.
Начин на приготвяне: Нахутът се отцежда. Водата от консервата се запазва. Всички продукти се смесват и се пасират до получаване на еднородна смес. Ако полученото е прекалено сухо, то се добавя по малко от водата от консервата. Той трябва да има средно гъста консистенция.
Орехово-лимонен хумус
Необходими продукти: 100 г орехи, 1 ч.л. кимион на зърна, 1/2 ч.л. кориандър на зърна, 1/2 ч.л. кайенски пипер, 400 г консерва нахут, 60 мл зехтин, 3 с.л. лимонов сок, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. сол.
Начин на приготвяне: Орехите се запичат в сух тиган до приятен аромат и се охлаждат. В същия тиган за 30 секунди се запържват зърната кимион и кориандър, след което се стриват на прах.
Отцеденият нахут, зехтинът, лимоновият сок, ситно нарязаният чесън, солта и стритите подправки се пасират в блендер. Орехите се претриват с длани, като се премахват коричката от ядките. Прибавят се към хумуса и се пасират отново. Ако е прекалено сух, се добавят 1-2 с.л. вода.
Домашен хумус
Необходими продукти: 800 г консервиран нахут, 80 мл пресен лимонов сок, 1/4 ч.ч. сусамов тахан, 2 скилидки чесън, 1/8 ч.л. лют червен пипер, 1 и 1/4 ч. л. сол.
Начин на приготвяне: Скилидките чесън се смилат в кухненски робот. Прибавят се отцеденият нахут и 1/4 ч.ч. от течността от консервата и се пасират. Добавят се лимоновият сок, сусамовият тахан, лютият пипер и сол. Всичко се смила до получаване на хомогенна смес.
Хумус със заатар
Необходими продукти: 120 г сух нахут, накиснат в студена вода за една нощ, 2 големи скилидки чесън, пресовани, 1 с.л. лимонов сок, 60 мл зехтин, 100 г сусамов тахан, сол, 50 г масло, 1/2 ч.л. пушен пипер, 1-2 ч.л. заатар.
Начин на приготвяне: Нахутът се отцежда добре и се залива с прясна вода. Слага се да заври на умерен огън. Вари се час и половина, докато омекне напълно. Пяната му се обира периодично. При необходимост, по време на варенето се добавя още вода. Когато е готов, нахутът се подправя със сол на вкус.
Оставя се да изстине във водата, в която се е варил. Прецежда се, а водата от него се запазва. Заедно със 100 г от нея, нахутът се пасира в кухненския робот. Добавят му се зехтинът и сусамовият тахан. Пасират се отново, до получаване на еднородна смес. Посолява се на вкус.
В малка тенджера се поставя бучката масло. Оставя се да се разтопи и къкри около 5 минути. Когато придобие светло кехлибарен цвят се добавя пушеният пипер и се разбърква за 20-30 секунди. Тенджерата се маха от огъня.
Маслото се пренася в огнеупорна купа и се оставя на стайна температура да се утаи. Пяната отгоре се премахва. Бистрото масло, което се получава след като се утаи, се пресипва в чист съд.
Хумусът се изсипва в паничка. В него се правят малки ямички, в които се сипва по малко от маслото пушен пипер. Поръсва се със заатара.
Хумус с чушки
Необходими продукти: 2 чаши сварен нахут, 3 с.л. сусамов тахан, 3 с.л. зехтин, сок от 1 малък лимон, 3 скилидки чесън, 3 печени чушки, обелени, 1 с.л. кимион, смлян, 1 ч.л. сладък червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват в кухненски робот. Пасират се 1-2 минути до получаване на хомогенна паста
Хумус с авокадо
Необходими продукти: 100 г нахут от консерва, 1 авокадо, 1/2 глава червен лук, 2 с.л. зехтин, сок от 1/2 лимон, 2 скилидки чесън, черен пипер, хималайска сол.
Начин на приготвяне: Чесънът и лукът се нарязват на ситно. Авокадото се обелва и нарязва на парчета. Накълцаните продукти се поставят в блендера, заедно със зехтина. Добавя се нахутът и се подправя със сол и черен пипер. Пасира се до получаване на гъст пастет.
Коментари