Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави веган майонеза?

Как се прави веган майонеза?

веган майонеза

Сред сосовете за овкусяване на основни храни централно място заема майонезата. Подходяща добавка е към закуските и сандвичите. Прави перфектен тандем с различни видове месо, със салати, печива и зеленчуци.

Знае се обаче, че тя се прави с яйца, а за веганите това е неприемлива съставка. Има начини майонезата да не отпадне от менюто при такъв избор на хранене. Майонеза може да се приготви и без животински продукти.

Това може да стане, като заменим яйцата с растителни продукти. Подходящи са соевото мляко, тофуто, вареният нахут, бадемовото мляко, суровото кашу.

Тези веган майонези са леки и приятни на вкус, добро допълнение са към салатите и може да се намажат на филия хляб. Тяхната гъстота се регулира от количествата течности, които се слагат. Освен това могат да се съхраняват в стъклен буркан 4-5 дни в хладилник. Там майонезата се сгъстява още малко, така че при следващо ползване може да се опита друго вкусово усещане, създадено от различната консистенция.

Всички веган майонези се правят, като се пасират съставките в блендер, с добавка на избрана мазнина - олио или зехтин. Може обаче да се избегне мазнината при желание. Това се прави при избора на основната съставка. Мазнината на кашуто примерно е достатъчна и не се налага да се добави друга.

Какви са обикновено основните съставки при веган майонезата?

Освен растителните млека или соевите продукти, както и мазнина, която се добавя в повечето случаи, други съставки са горчица, оцет, чесън на прах, лимонов сок, сол, все продукти, които се намират във всяко домакинство. Затова приготвянето на самата веган майонеза е просто, бързо и бюджетно.

Ето две рецепти за такъв продукт, който може да донесе на всеки ново вкусово усещане, способно да се превърне в предпочитание.

веган майонеза с нахут

Майонеза с аквафаба

Варен нахут от 1 консерва

1 чаша олио

¼ супена лъжица горчица

1 и ½ супени лъжици ябълков оцет

2 супени лъжици кленов сироп

Сол на вкус

Приготвяне: Всички съставки се пасират в блендер, заедно с четвърт чаша течност от консервата. Това е аквафабата, която е перфектният заместител на яйчения белтък. Олиото не се слага в блендера. След като се пасира, то се добавя допълнително. Охлажда се в хладилник около 4 часа.

Майонеза с кашу

Чаша сурово кашу

1 супена лъжица сок от лимон

1/3 чаша вода

1 супена лъжица ябълков оцет

1 супена лъжица горчица

1 супена лъжица чесън на прах

Сол на вкус

Приготвяне: Кашуто предварително се накисва във вода за половин час. Всички продукти се поставят в блендер и се пасират до желаната гъстота. Съхранена в стъклен буркан, майонезата може да престои в хладилника до 5 дни.

Разгледайте и още идеи за веган разядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest