Думата аквафаба е общоприетото наименование за течността, която изхвърляме в началото на приготвянето на боб или други бобови растения като нахут. Аквафабата може да се използва за замяна на яйчения белтък, затова и е наричана още вегетарианско яйце.
Неговата уникална смес от нишесте, протеини и други разтворими растителни твърди вещества, които са мигрирали от семената във водата по време на процеса на готвене, дава на аквафабата широк спектър от емулгиращи, пенещи, свързващи, желатинизиращи и сгъстяващи свойства.
Тя е новата модерна храна, една интересна възможност за веганите. Може спокойно да се използва както в сладки, така и в солени ястия.
Думата произхожда от латинските думи faba (боб) и aqua (вода). Възможностите, които предоставя аквафаба, са наистина неограничени - може да се използва като заместител на сирене, масло, сметана, за приготвяне на майонеза и какво ли още не.
За да използвате аквафаба като яйчен белтък или като заместител на цяло яйце, следвайте това съотношение: 3 супени лъжици аквафаба се равняват на едно голямо яйце, 2 супени лъжици - за белтък, а 1 супена лъжица - за жълтък.
Най-хубавата аквафаба се получава от нахут. Без значение дали сте веган или не, това невероятно откритие ви дава поле за нови експерименти в кухнята, които могат да бъдат доста интересни, или пък спасяват кулинарните ви творби с яйца, в случай че сте започнали да готвите, но сте забравили да купите яйцата.
Коментари