Кинако е една от многото японски съставки, произведени от соя. Това е изсушено, смляно и изпечено соево брашно. Кинако е златисто на цвят и има прахообразна текстура.Ароматът му е топъл и приятен, като наподобява този на орехи или печени фъстъци.
Традиционно кинако се използва като подправка за десерти и е особено популярно, когато се съчетава с мочи (оризови десерти) или вагаши (бонбони в японски стил).
Десертите често се накисват с кинако заради неговия неподсладен, но приятен аромат. Кинако може да се смесва с бяла захар за по-сладка нотка.
Сега ви предлагаме да видите няколко начина, по които можете да използвате кинако. Експериментирайте с него и се потопете в магията на японската кухня.
В печива
Кинако може да се използва във всякакви тестени продукти като всяко друго брашно. Правило е да замените 1/4 от общото количество, което е необходимо за дадената рецепта, въпреки че можете да си позволите и до 1/3. Кинако има много силен вкус, затова трябва да бъде използвано умерено. Трябва да се отбележи още, че добавянето на кинако към печени продукти намалява съдържанието на влага. Следователно количеството течностите или мазнините трябва да бъде съответно коригирано.
В напитки
Заради високото си съдържание на протеини кинако се добавя в смутита, шейкове, кафе. Освен че увеличава хранителната стойност, придава и невероятен вкус.
В сладоледи
Кинако, неподсладено или подсладено, може да се използва за гарниране на сладоледи или други студени десерти.
Коментари