Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си приготвим класическо ризото

Да си приготвим класическо ризото

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Класическо ризото
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.

Ризотото има много разновидности. То може да се приготвя постно, с месо, риба или морски дарове. Класическата рецепта за приготвянето му обаче е само една и не е трудна за приготвяне дори за начинаещите в кухнята.

Основно за направата на перфектно ризото е изборът на ориз. Добре е той да е от кръглите сортове, като най-подходящи са Арборио или Карнароли. При дългозърнестите сортове ориз нишестето се отделя по-бавно, което не позволява да се образува нужната кремообразна консистенция.

Задължителни в рецептата за класическо ризото са и подправките розмарин и босилек.

Класическо ризото

Необходими продукти: 1 ч.ч. ориз с кръгли зърна, 1 глава лук, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 1-2 скилидки чесън, 3-4 ч.ч. гореща вода или зеленчуков бульон, зехтин, черен пипер, сол, босилек, розмарин

Начин на приготвяне: Основно в рецептата за ризото е, че оризът не се мие. Така запазва в себе си цялото си нишесте. Ако все пак се налага да се мие, то нека не е много старателно.

В северна Италия ризотото се приготвя с масло и мазнички сирена и сметана. Класическата рецепта обаче идва от южна Италия, където се готви предимно със зехтин.

Ризото с гъби

2-3 мм зехтин се загрява в тенджера с дебело дъно, най-добре с тефлоново покритие. В него се запържват ситно нарязан лук и 1-2 скилидки чесън. Ако желаете да добавите различни зеленчуци и гъби в ризотото, те също се запържват заедно с лука за 1-2 минути.

Последен се добавя оризът. Ризотото се бърка усърдно още 2-3 минути, докато оризът започне да става прозрачен. Добавя се чаша сухо бяло вино и се разбърква отново.

Когато виното попие, започва да се долива чаша по чаша гореща вода или горещ зеленчуков бульон при постоянно бъркане.

2-3 минути преди края на готвенето се слагат всички подправки и солта. Ризотото е готово, когато оризът е мек, но с твърда сърцевина. Консистенцията трябва да е кишеста, но не и твърде рядка.

Ризотото се сваля от котлона и се разбърква с още малко зехтин. Отгоре се поръсва със сирене и пармезан, докато е още топло. Добре е да го оставите за 15 минути под капак преди поднасяне.

Ризотото се сервира топло и с чаша хубаво бяло вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest