Ризото е традиционно италианско ястие, особено популярно в северните части на страната. Разбира се, вкусният специалитет е изключително популярен и в България, но уви много често в нашите ресторанти се предлага само една бледа имитация на италианския оригинал. Точно както и при пицата, италианците смятат, че оризовото съвършенство не бива да съдържа всички подръчни съставки, които се намират в хладилника.
Милано е мястото, където се ражда същинската магия на ризотото, когато градът е под испанска власт за близо 2 века. Ризотото е ястие с ориз, което се приготвя с различни видове бульон - месен, рибен или зеленчуков. Консистенцията му е водна, подобна на крем, а вкусът на ориза - богат и различим.
Важно е да се подберат подходящи сортове ориз за приготвяне на ризотото. Целта е оризът да абсорбира добре водата и да отдели нишесте, за да се получи мека текстура. За най-подходящи се считат сортовете карнароли, маратели и виалоне нано, но те са и значително по-скъпи.
Въпреки че ризотото е с консистенция на крем, трябва да се внимава оризът да не се преварява и всяко зрънце да може да се отдели, да бъде леко хрупкаво, но не сурово.
Италианците определят ризотото като minestra asciuta, тоест суха супа, което, въпреки че звучи противоречиво, означава просто, че резултатът трябва да е кремообразен, да не е воднист и да може да се яде с вилица.
Своеобразната алхимична авантюра, наречена ризото, започва със сотиране на лук (или шалот, а понякога чесън), добавяне на другите съставки (гъби, зеленчуци или месо), следвано от сипването на вино и продължаване с постепенно наливане на горещия бульон – по един черпак всеки път, щом предишната доза е била поета от ориза. Завършва с т. нар. mantecato или добавяне на масло или зехтин и пармиджано. Често използвана съставка в ризотото е и сметаната, която придава още по богат и кремообразен вкус.
Несъмнено един от най-известните видове ризото е risotto alla milaneseсе. То се приготвя с лук, сухо бяло вино, месен бульон, масло, говежди мозък, пармиджано и непременно шафран.
Ризото с гъби е регионална храна за област Пиемонт - тамошните заоблени планински масиви и гъстите гори около Лаго Маджоре са перфектното обиталище на различни видове гъби, а също и на така ценния трюфел. Така че, ако някога се озовете в живописната местност, задължително опитайте Risotto ai funghi freschi.
Ако сте фенове на ризотото, непременно опитайте Ризото по милански, Ризото със свинско, Ризото с гъби и сметана, Ризото с топено сирене, Ризото с бекон и гъби, Ризото с рукола и спанак, Ризото с прошуто и праз
Коментари