В националната ни традиция кюфтето представлява най-общо казано добре смляно месо, в комбинация с лук и подправки. Формата му е различна – от плоска до топчеста. Начините му на приготвяне също са разнообразни. Кюфтетата се пържат, пекат на скара или в тава на фурна. Някои пък ги приготвят чрез паниране или варене.
Когато става въпрос за кюфтета е важно да се знае, че те могат да се приготвят не само от месо. Има всевъзможни варианти на кюфтета от зеленчуци, като такива от картофи, спанак, тиквички, нахут, дори рибени.
В България приготвянето на кюфтетата е залегнало в националната традиция. Каймата за кюфтетата се мели на мелачка от тлъсто свинско и телешко месо, в пропорция 60 към 40.
За целта могат да се използват още биволско, овче, магарешко, конско и дивечово месо. Използваното тлъсто свинско е универсално, но като негов заместител може да се използва и свинска сланина. Изобщо у нас кюфтета без свинска мазнина са сухи.
Във всяка държава традиционните кюфтета се приготвят по различен начин. В Турция например използват телешко или агнешко месо за мелене.
Приготвянето на каймата продължава, като към вече смляното месо се добавят намокрена среда от хляб, сол, зрял или зелен лук и яйце. Полученото се омесва добре. Към каймата в различните региони на страната се добавят различни подправки.
Те могат да са магданоз, черен пипер, чубрица и/или кимион. Ако рецептата го налага, към каймата могат да се добавят още ориз, настъргани картофи или кашкавал. При пържене на кюфтетата, те трябва да се овалят предварително в брашно.
Освен универсалните кюфтета, у нас съществуват още няколко разновидности. Те се определят в зависимост от добавяните им подправки. Кюфтета, подправени с много лют, кълцан червен пипер например, се наричат „нервозни кюфтета“. „Татарските” пък са с по-големи размери и съдържат разтопен кашкавал и люта чушка, а понякога и гъби, кисели краставички, бахар, и бира.
Рецепта за кайма за кюфтета
Необходими продукти: 500 г смляно 60 % телешко и 40 % свински месо, 1 глава лук, 1 филия хляб, сол, чубрица, червен и черен пипер, бахар ( по желание)
Начин на приготвяне: Лукът се настъргва и се омесва със смляното месо. Меката част на хляба се намокря и също се добавя. В чаша топла вода се разтваря ½ лъжичка сол, и се прибавя към сместа.
Подправя се с чубрица, щипка червен и черен пипер и кимион по желание. Каймата се омесва добре и се оставя да престои една нощ в хладилника. Ако нямате толкова време и 1-2 часа са достатъчни.
За вкусни кюфтета не забравяйте да опитате от следните рецепти:
Коментари