Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си направим кайма за кюфтета

Да си направим кайма за кюфтета

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Кайма
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.

В националната ни традиция кюфтето представлява най-общо казано добре смляно месо, в комбинация с лук и подправки. Формата му е различна – от плоска до топчеста. Начините му на приготвяне също са разнообразни. Кюфтетата се пържат, пекат на скара или в тава на фурна. Някои пък ги приготвят чрез паниране или варене.

Когато става въпрос за кюфтета е важно да се знае, че те могат да се приготвят не само от месо. Има всевъзможни варианти на кюфтета от зеленчуци, като такива от картофи, спанак, тиквички, нахут, дори рибени.

В България приготвянето на кюфтетата е залегнало в националната традиция. Каймата за кюфтетата се мели на мелачка от тлъсто свинско и телешко месо, в пропорция 60 към 40.

Кюфтета готови

За целта могат да се използват още биволско, овче, магарешко, конско и дивечово месо. Използваното тлъсто свинско е универсално, но като негов заместител може да се използва и свинска сланина. Изобщо у нас кюфтета без свинска мазнина са сухи.

Във всяка държава традиционните кюфтета се приготвят по различен начин. В Турция например използват телешко или агнешко месо за мелене.

Приготвянето на каймата продължава, като към вече смляното месо се добавят намокрена среда от хляб, сол, зрял или зелен лук и яйце. Полученото се омесва добре. Към каймата в различните региони на страната се добавят различни подправки.

Те могат да са магданоз, черен пипер, чубрица и/или кимион. Ако рецептата го налага, към каймата могат да се добавят още ориз, настъргани картофи или кашкавал. При пържене на кюфтетата, те трябва да се овалят предварително в брашно.

Освен универсалните кюфтета, у нас съществуват още няколко разновидности. Те се определят в зависимост от добавяните им подправки. Кюфтета, подправени с много лют, кълцан червен пипер например, се наричат „нервозни кюфтета“. „Татарските” пък са с по-големи размери и съдържат разтопен кашкавал и люта чушка, а понякога и гъби, кисели краставички, бахар, и бира.

Кюфтета на Скара

Рецепта за кайма за кюфтета

Необходими продукти: 500 г смляно 60 % телешко и 40 % свински месо, 1 глава лук, 1 филия хляб, сол, чубрица, червен и черен пипер, бахар ( по желание)

Начин на приготвяне: Лукът се настъргва и се омесва със смляното месо. Меката част на хляба се намокря и също се добавя. В чаша топла вода се разтваря ½ лъжичка сол, и се прибавя към сместа.

Подправя се с чубрица, щипка червен и черен пипер и кимион по желание. Каймата се омесва добре и се оставя да престои една нощ в хладилника. Ако нямате толкова време и 1-2 часа са достатъчни.

За вкусни кюфтета не забравяйте да опитате от следните рецепти:

- кюфтета със сос;

- кюфтета на фурна;

- кюфтета от тиквички;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Ива
Ива
С повече хляб стават по-пухкави (пробвайте), а по принцип има 5 задължителни съставки - лук, хляб, яйце, черен пипер и, разбира се, сол.
18.03.2016 12:36
3
1
mariana georgieva boyadzhieva
mariana georgieva boyadzhieva
Za mene kaimata za kiufteta se pravi s iaice 4ubrica namokren hliab i iaice.Stava fantasti4no.
17.07.2015 15:45
2
3
1
Покажи всички подкоментари
Ivanov
Ivanov
!Tradicionno prigotvyane na kaima za kyufteta na skara podpravkata e luk,za kebap4eta e smlyan limion!Vsi4ko drugo ne e original.Priyaten apetit!
15.03.2015 08:50
5
2