Каймата е добре познат продукт и се свързва с традициите на много национални кухни. На Изток я приготвяли още от древността, като ситно я оформяли и накълцвали със сатър.
Тя е базисна смес, която може да бъде използвана за приготвянето на разнообразни месни рецепти. Всеки се е опитвал, поне някога, да си направи кайма в домашни условия. За тази цел на помощ идва незаменимата мелачка. Всъщност, меленето на месото е една лесна стъпка от целия процес.
Най-важното е да подберем правилното месо от предлаганите на пазара. За вкусна и крехка кайма се препоръчва да се спрем в избора си на телешко вратно месо като основен компонент. Част от бут със запазена вратна част също може спокойно да се използва в случая. Към него трябва да се прибави и свинско месо. То е вкусно, по-тлъсто и ще придаде на сместа по-добра консистенция.
Пропорциите може да бъдат следните: 70% телешко месо и 30 % свинско месо. На българския пазар се предлага кайма, която включва в състава си и пуешко месо. Вие също може да го добавите към домашната кайма, но тогава ще използвате 60% телешко, 30% свинско и 10% пуешко.
След като сте закупили месото, трябва да го почистите от жилките и ципите. После го нарежете на малки парчета и започнете да го мелите в месомелачка или в кухненския си робот. Когато сместа е вече готова, я оставате да постои в хладилника за около 24 часа. Разбъркайте я предварително добре, за да се разпределят еднакво отделните смлени меса в нея.
След това тя е готова за различни кулинарни рецепти. Ако ще приготвяте кайма за кюфтета, тогава се нуждаете от повече свинско месо, което да е също от вратната крехка част. Добре е да прибавите и малко сланина, за да не са прекалено сухи кюфтенцата, когато станат готови. Свинското месо трябва да е около 60%-70% спрямо 40%- 30% телешко.
Готовата кайма се овкусява задължително на сол. Прибавя й се кимион, който е традиционна подправка за месо. Може да използвате и сминдух в комбинация с магданоз и чубрица.
За кюфтета може да сложите в нея и намокрен бял хляб и ситно накълцан лук, а дори и малко пресен чесън по ваше предпочитание. За хомогенизиране на тази смес е добре да се добави жълтъкът на едно яйце за един килограм кайма. Яйцето се прибавя в кайма, която съдържа повече отделни съставки.
Някои предпочитат за по-пикантен и наситен вкус да изпекат дребни нелюти или малко люти чушки, да ги обелят, да ги накълцат на ситно без семките и да ги прибавят към сместа. В кайма, която се прави за кебапчета, трябва задължително да има черен пипер и кимион.
Подправянето на каймата трябва да бъде съобразено с вашите собствени хранителни навици за вкус и лично предпочитание.
Ако имате прясно приготвена или закупена кайма, препоръчваме да опитате някоя от любимите ни рецепти с кайма, а именно:
- руло с кайма;
- или мусака с кайма;
Коментари