Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си направим бира в домашни условия

Да си направим бира в домашни условия

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Бира

За да си направим бира вкъщи, която по нищо да не отстъпва на купешката, са необходими покълнали зърна. Те могат да са както овесени, така също и пшеничени или ръжени.

Зърната се накисват във вода и се оставят за пет дни в проветриво помещение. Температурата в това помещение не трябва да е повече от петнадесет градуса.

В момента, в който кълновете достигнат 1.5 от дължината на зърното, трябва да се сушат зърната. Ако искате по-светла бира, оставете зърната да прораснат още малко.

Зърната се сушат на въздух. Готовите зърна трябва да хрущят, ако ги сдъвчете, трябва да са сладки на вкус и бели на цвят. Зърната се смилат, като леко се напръскват преди това и с вода, за да не се превърнат в брашно.

За приготвяне на домашна бира е необходим хмел. Най-добри са хмеловите шишарки с тъмножълт цвят. Те се сушат под навес. За бира ви е необходима мека вода. Твърдата вода се кипи не по-малко от половин час, за да омекне.

Немалка роля за качеството на бирата има и маята. Може да използвате готова мая или да си направите сами от пресен хмел. Напълнете с пресен хмел емайлирана тенджера, залейте с гопеша вода и варете един час под капак.

Прецедете и на два литра прецедена течност добавете една супена лъжица сол, една чаена чаша захар, две чаени чаши пшенично брашно. Разбъркайте добре и оставете на топло за тридесет и шест часа. След това добавете два сварени и намачкани картофа и оставете на топло един ден. Прецедете, разлейте в бутилки и съхранявайте на студено.

Домашна Бира

За да направите класическа английска бира, залейте с гореща, но не вряла вода четири килограма смлени на едро покълнали овесени зърна.

Разбъркайте добре и оставете за три часа. Внимателно излейте водата, но не я изхвърляйте, и залейте зърната с дванадесет литра вряла вода. След три часа излейте водата, но я запазете.

Залейте с дванадесет литра студена вода, след два часа излейте водата и смесете с предишните две отвари, които сте запазили. Добавете единадесет килограма малтодекстрин, разтворен в около двадесет и пет литра топла вода, и разбъркайте. Добавете 400 грама мед и кипнете три пъти, като периодично сваляте от огъня.

Оставете течността леко да изстине и добавете 800 грама суха бирена мая, предварително разтворена в част от течността, разбъркайте и оставете на топло. Щом се появят мехурчета, излейте в буре, което оставете отворено три дни, след това затворете и след три седмици се насладете на превъзходна бира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest