Ако предложите на някой нашенец джинджифилова бира, навярно ще помисли, че се шегувате, все пак сме традиционалисти и това сигурно е някаква смешна модерна измислица.
Но всъщност джинджифиловата бира е отдавна позната в други страни. Необичайният вкус, аромат и цвят на тази напитка няма да ви оставят безразлични, особено ако опитате да направите своя собствена джинджифилова бира, която, оказва се, че е нещо освен вкусно и много полезна за здравето..
Приготвянето на джинджифилова бира у дома е доста лесно, но ще отнеме и доста време. Но пък домашната джинджифилова бира е по-вкусна от купената от магазина.
Между другото, ако сте захаросали джинджифил, джинджифиловата бира е чудесен начин да използвате останалата част от сиропа.
На вашето внимание 2 рецепти за домашна джинджифилова бира, която да приготвите у дома.
Класическа домашна джинджифилова бира
Съставки:
- пресен джинджифил – 3 с.л. настърган
- захар – 1 ч.ч.
- вода – 0, 5 ч.ч.
- лимонов сок – от 1 лимон
- суха бирена мая – 0.5 ч.л.
Начин на приготвяне:
- Първо, добавете настърган джинджифил, захар и 0, 5 ч.ч. вода в тенджера;
- Оставете всичко да заври и разбъркайте, докато захарта се разтопи;
- Свалете от огъня и охладете (около половин час);
- Всичко се минава през цедка;
- Ако вече сте приготвили захаросания джинджифил и ви е останал сироп, можете да го използвате от следващата стъпка;
- Към сиропа добавете лимоновия сок, маята и 7 чаши вода. Всичко се разбърква добре;
- След това изсипете всичко в пластмасова бутилка, затворете капака и оставете да ферментира на стайна температура за около 2-3 дни;
- Веднага след като карбонизацията (газирането) започне, поставете джинджифиловата бира в хладилника. Наздраве!
Безалкохолна джинджифилова бира
Пиперът може да се замени с 1 дафинов лист или всякакви подправки на вкус, захар с мед.
Съставки:
- джинджифил – 0.4 кг
- тръстикова захар – 1.5 ч.ч.
- лимон – 2 бр.
- черен пипер на зърна – 8 бр.
- газирана вода – 2 л
- чиста вода – 4 ч.ч.
Начин на приготвяне:
- Настържете или нарежете на ситно обеления корен джинджифил.
- Обелете кората на лимоните;
- Налейте вода в подходяща тенджера, добавете джинджифиловата маса, черен пипер и кората;
- Сварете сместа, оставете да къкри под затворен капак за 10 минути на слаб огън;
- Подсладете течността със захар, разбъркайте, варете още четвърт час с отворен капак;
- Прецедете напитката през кърпа, оставете я да изстине, налейте в бутилки, като ги напълните до ¼;
- Разредете концентрата с газирана вода, като напълните бутилките почти догоре, оставяйки свободно само гърлото.
Вижте още:
Коментари