Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си направим домашна джинджифилова бира

Как да си направим домашна джинджифилова бира

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Как да си направим домашна джинджифилова бира

Ако предложите на някой нашенец джинджифилова бира, навярно ще помисли, че се шегувате, все пак сме традиционалисти и това сигурно е някаква смешна модерна измислица.

Но всъщност джинджифиловата бира е отдавна позната в други страни. Необичайният вкус, аромат и цвят на тази напитка няма да ви оставят безразлични, особено ако опитате да направите своя собствена джинджифилова бира, която, оказва се, че е нещо освен вкусно и много полезна за здравето..

Приготвянето на джинджифилова бира у дома е доста лесно, но ще отнеме и доста време. Но пък домашната джинджифилова бира е по-вкусна от купената от магазина.

Между другото, ако сте захаросали джинджифил, джинджифиловата бира е чудесен начин да използвате останалата част от сиропа.

На вашето внимание 2 рецепти за домашна джинджифилова бира, която да приготвите у дома.

Класическа домашна джинджифилова бира

Съставки:

Джинджифилова бира

- пресен джинджифил – 3 с.л. настърган

- захар – 1 ч.ч.

- вода – 0, 5 ч.ч.

- лимонов сок – от 1 лимон

- суха бирена мая – 0.5 ч.л.

Начин на приготвяне:

- Първо, добавете настърган джинджифил, захар и 0, 5 ч.ч. вода в тенджера;

- Оставете всичко да заври и разбъркайте, докато захарта се разтопи;

- Свалете от огъня и охладете (около половин час);

- Всичко се минава през цедка;

- Ако вече сте приготвили захаросания джинджифил и ви е останал сироп, можете да го използвате от следващата стъпка;

- Към сиропа добавете лимоновия сок, маята и 7 чаши вода. Всичко се разбърква добре;

- След това изсипете всичко в пластмасова бутилка, затворете капака и оставете да ферментира на стайна температура за около 2-3 дни;

- Веднага след като карбонизацията (газирането) започне, поставете джинджифиловата бира в хладилника. Наздраве!

Безалкохолна джинджифилова бира

Домашна джинджифилова бира

Пиперът може да се замени с 1 дафинов лист или всякакви подправки на вкус, захар с мед.

Съставки:

- джинджифил – 0.4 кг

- тръстикова захар – 1.5 ч.ч.

- лимон – 2 бр.

- черен пипер на зърна – 8 бр.

- газирана вода – 2 л

- чиста вода – 4 ч.ч.

Начин на приготвяне:

- Настържете или нарежете на ситно обеления корен джинджифил.

- Обелете кората на лимоните;

- Налейте вода в подходяща тенджера, добавете джинджифиловата маса, черен пипер и кората;

- Сварете сместа, оставете да къкри под затворен капак за 10 минути на слаб огън;

- Подсладете течността със захар, разбъркайте, варете още четвърт час с отворен капак;

- Прецедете напитката през кърпа, оставете я да изстине, налейте в бутилки, като ги напълните до ¼;

- Разредете концентрата с газирана вода, като напълните бутилките почти догоре, оставяйки свободно само гърлото.

Вижте още:

- Ползите от джинджифиловата вода;

- Как да изсушим джинджифил?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest