Полезните свойства на джинджифила се познати отдавна на хората. Корените на това растение се използват в медицината за лечение на редица заболявания още от дълбока древност. Джинджифилът е мощен имуностимулант и притежава изразени противовъзпалителни свойства.
През последните години и у нас джинджифилът намира широко приложение в кулинарията. Неговият специфичен вкус и аромат правят зеленчуковите супи още по-вкусни. Има десетки рецепти за салати с джинджифил или сладкиши с джинджифил.
Все пак, докато решите как точно да оползотворите пресните корени от джинджифил, трябва да намерите начин да ги съхраните за по-дълго време. Има няколко начина за съхранение на пресен джинджифил в домашни условия, така че да не губи ценните си свойства.
Може да съхранявате джиндифил в хладилник за около 5-7 дни, при положение, че коренът не е обелен. В случай, че смятате да го съхранявате по-дълго, е препоръчително да го съхранявате в захарен сироп (съотношение вода/захар – 2:1), да го изсушите или да го замразите във фризера.
Изсушен джинджифил се приготвя изключително лесно. Корените на джинджифила се обелват и нарязват на тънко, подреждат се в тава и се сушат около 2 часа във фурната при температура около 50-60 градуса. След охлаждане се съхраняват в херметически буркан.
Може да съхранявате пресен джинджифил и в бяло вино. За целта обелете и нарежете на тънко джинджифила, залейте го с бяло сухо вино и го дръжте в затворен съд в хладилника. В това състояние може да се съхранява в продължение на няколко седмици.
Коментари