Новост за нас ще е, ако никога не сте използвали за кулинарни, козметични или дори медицински цели прекрасния розмарин, защото той е широко разпространен навсякъде по света. Научното му име е Rosmarinus officinalis, но в България е познат и като Бабин косъм.
Макар да прилича по-скоро на иглолистно дръвче, уханният розмарин е роднина на ментата. Много хора го отглеждат в градините или розмарин в саксия у дома си не само заради прекрасния му аромат и многобройните му приложения, но и заради красивите му лилави, розови, сини или пък бели цветове.
Някога египтяните вярвали, че розмаринът ще им донесе щастие, но дори и да оставим настрана суеверията той си остава универсална зеленийка, която е добре да имаме вкъщи. Подходяща подправка е за почти всички месни ястия, за яхнии, за вкусни печени картофки и за какво ли още не. Добрата новина е, че е лесен за отглеждане в домашни условия, стига да му осигурите достатъчно светлина, да го поливате редовно и да го подрязвате.
Розмаринът може обаче да ви обсеби, както в преносен, така и в буквален смисъл. Той не е малко растение, а и предвид факта, че е добре да бъде подрязван, ще стигнете до момент, в който няма да можете рационално да го оползотворявате. Как тогава можете да съхраните пресен розмарин?
Приемаме факта, че вече отглеждате розмарин в градината си или в саксийка на балкона или на перваза на прозореца си. Трябва да подрежете връхчетата му преди той да е цъфнал, защото именно тогава те съдържат в себе си най-много хранителни вещества. Т.е. ще извлечете максимума от самия розмарин.
Има няколко начина как да съхраните розмарин, като в тези редове няма да разглеждаме как да го изсушавате, а как да го запазите за по-дълго време в свежия му и зелен вид.
Подрежете розмарина, но на не повече от 20 см дълги клонки, които после да можете да съхранявате в хладилник, във фризер или дори при стайни условия.
При стайни условия розмаринът може да вирее доста дълго време ако просто го накиснете във ваза или чаша, пълна с вода. Отрежете с нож краищата на растението и го оставете в подходящ съд с вода, който да може да бъде покрит с найлон. Водата се сменя през няколко дни, а листенцата на розмарина се изтриват внимателно с домакинска хартия, за да се премахне насъбралата се влага по тях. Ако видите, че по растението са се образували тъмни петна, значи то вече е негодно за употреба.
В хладилник розмаринът се съхранява за по-дълго време. Увийте отрязаните клонки в пергаментова хартия, която предварително сте напоили с вода. Това става най-добре с помощта на пулверизатор. След това съхранявайте букетчето от розмарин в найлонов плик, като следите той да има достатъчно влажност и максималната температура на хладилника да е не по-висока от 5 градуса.
Розмаринът може да бъде и замразен, но за тази цел трябва предварително да бъде измит ( при съхраняване в хладилник и на стайна температура, той се измива непосредствено преди употребата му). След като го измиете, го подсушете добре и го затворете в найлонови пликчета, като следите да сте премахнали добре въздуха от тях. В случай, че съхранявате много зелени подправки във фризера си, то е добре всяка една от тях да бъде надписана. Замразените във фризера зеленийки могат да се съхраняват за доста дълъг период от време и няма гаранция, че ще запомните в кой плик какво съхранявате.
Вижте също:
Коментари