Розмаринът е ароматна подправка, която не само придава невероятен вкус на ястията, но и носи редица здравословни ползи. От векове насам се използва в испанската, френската и италианската кухня. Вкусът на розмарина е леко пикантен, а ароматът му е много силен и сладникав същевременно.
Розмаринът се използва за овкусяването на много ястия. Той може да се добавя в ястия с месо – пилешко, агнешко, телешко, риба, а в редки случаи се използва и за свинско месо. Заешкото месо става изключително ароматно, ако се приготви с розмарин. Розмаринът се използва за направа на маринати за месо. Ароматната подправка подобрява вкуса на гъбени супи и ястия.
Картофите изключително много си отиват с розмарин, както и меките сирена и зеленчуковите супи – най-вече доматената. Използва се за направата и на ароматна фокача. Фино стритият розмарин овкусява салати с моркови, зеле, картофи и домати. Смес от равни части салвия, риган и розмарин придава неповторимо ухание на сосовете за спагети или доматения сос за пицата.
Розмаринът облагородява и вкуса на сладки ястия – сладолед и яйчен крем най-често. Не го комбинирайте заедно с босилек, магданоз и естрагон, защото неговият силен аромат потиска миризмата им. Съхранявайте го завит във влажна салфетка в хладилник.
Коментари