Алкохолът освен за директна консумация успешно влиза и в състава на някои ястия. По-скоро той се явява като помощник в кухнята.
Използването на алкохол при готвене не е нещо ново и отдавна е доказало своите преимущества. Чрез него се извличат ароматите и вкусовете от продуктите, той „убива“ лошия дъх при някои меса, помага жилавите меса да станат крехки и по-лесно сготвени, придава допълнително вкус и аромат на ястието.
В кухнята се използват различни видове алкохол, но най-често това са може би вино, бира, ракия, коняк, ром, ликьор. Те влизат в състава на различни маринати за месо, като едновременно го овкусяват и го запазват сочно и крехко.
Алкохол или по-точно ракия се използва за по-лесното увиране на жилаво месо. Ромът придава неповторим вкус на сладкиши и други десерти.
Фламбирането с ликьори е друг способ да погаделичкаме небцето.
Използваният алкохол трябва разбира се да е качествен и в премерено количество.
Също трябва да се съобрази на какво ястие какъв алкохол би подхождало. Златно правило е Каквото е в чашата, това трябва да е и в чинията.
Коментари