Готвенето на ястия с алкохол има за цел след изпаряването му да останат вкусът и ароматът от напитката. Много е важно да не се използва евтино вино, а да се слага хубаво и ароматно вино.
Запомнете:
- В основно ястие, което е достатъчно за 6 души, се слагат 200 мл вино или бира;
- При приготвянето на сладкиши е достатъчно само 1-2 с.л.;
- Когато използваме алкохол при варене на дадено ястие, то той се слага в началото, за да може да се изпари. Така остават само ароматът и вкусът му;
- Всеки вид ястие си има конкретен вид алкохол, който е подходящ, защото алкохолът придава леко кисел, горчив или сладък вкус.
Подходящи алкохоли според вида на месото
- За червени меса – червено вино;
- За тлъсти червени меса – тръпчиво червено вино;
- За риба, раци или пилешко – бяло вино;
- За леко сметанови сосове – бяло вино или вермут;
- За сладки десерти – ром, коняк, ликьор, сладки бели вина или вермут.
Кога се добавя алкохолът в ястието?
- За да се избегне пресичане при готвенето с млечни продукти, сметана или яйца, виното се добавя преди тях;
- За да не се усеща много вкусът на виното и ароматът му да бъде по-мек, то се слага в началото на готвенето, и обраното – ако искате по-натрапчив вкус на вино - сложете го в края на готвенето;
- Виното се добавя в тигана към мазнината от пържено месо и така се получава бърз сос;
- След като е използвано виното, то се съхранява в хладилник.
При фламбиране:
- За да сте сигурни, че алкохолът ще се изпари напълно след неговото запалване, е необходимо първо той да се загрее достатъчно;
- За да се фламбира яденето, също е необходимо и то да бъде горещо;
- За фламбиране са подходящи алкохоли с по-голяма концентрация като ром, коняк и някои видове ликьори. Не са подходящи бирата и виното;
- За фламбиране на плодове и зеленчуци се използва плодово бренди, за меса – уиски или коняк, при силно подправени ястия – водка;
- Предпази мерки против изгаряне е да се фламбира в дълбок тиган и клечката кибрит да е дълга;
- Алкохолът за фламбиране не се сипва директно от бутилката;
- Бутилката не се държи, докато фламбирате, защото пламъкът може да отскочи до нея.
Коментари