Температурата на продуктите, които се използват, е от значение за продължителността на готвенето в микровълнова фурна. И логично - за замразените продукти е необходимо повече време, отколкото за тези със стайна температура.
Плътността на продуктите също оказва влияние в кулинарната обработка. Плътните, ненарязани продукти се нуждаят от по-дълго загряване в микровълновата ви фурна.
Съставът на продуктите е важен при изпълняването на рецептите. По-голямото съдържание на захари и мазнини изисква по-кратка топлинна обработка, защото те приемат микровълновата енергия по-бързо, отколкото продуктите с високо водно съдържание. Затова за приготвянето на зеленчуците е необходимо повече време, отколкото за хлебните изделия.
Един и същ продукт може да е с различно водно съдържание в зависимост от сезона и начина на съхраняване, което трябва да се вземе предвид при изчисляването на времето за микровълновата обработка.
Количеството на продуктите трябва да се вземе под внимание - ако се увеличи количеството на съставките, съответно времето за готвене се увеличава.
Формата и размерът на продуктите оказват влияние при приготвянето на храната в микровълнова. По-малките и с по-правилна форма парчета се готвят по-равномерно, отколкото големите парчета, които имат неправилна форма.
Наличието на кости в месото също играе роля в процеса. Костите пропускат топлината и месото, което е в близост до тях, се изпича най-бързо. Разумно е месото да се обезкостява, за да протича готвенето по-равномерно.
Коментари