За да имате успех при използването на микровълновата фурна, е необходимо да сте запознати с някои особености, към които трябва да се придържате:
- Продуктите трябва да се нарязват на еднакви парчета, за да се сготвят равномерно. Препоръчва се да не се слагат едновременно и нарязани и цели продукти с различни размери, тъй като времето им за обработване е различно. Нарязването на месото на тънко спомага за доброто му изпичане;
- Продукти с плътна кора или кожа, като наденици, бъбреци, картофи с кората, цели риби, жълтък, ябълки, трябва предварително леко да се надупчат или обелят, за да не се пръснат поради голямото налягане, което се създава по време на готвенето;
- Готвенето във фурната се извършва от краищата към центъра, затова е нужно по-дебелите парчета от месото или друга храна да се нарежат по края, а по-малките и тънки - в средата. Постарайте се продуктите, които използвате, да имат еднаква големина и по възможност ги нарежете под формата на пръстен, като оставите центъра свободен;
- Разбъркването на храната е особено важно за този метод на готвене - то трябва да става от краищата към центъра. Едно разбъркване по средата на готвенето е достатъчно, освен ако в рецептата нямате други указания;
- За да имате добри резултати е необходимо да обръщате продуктите поне веднъж по време на микровълновото действие;
- Ако използвате специалните торбички за печене в микровълнова фурна, от време на време трябва да ги разклащате, за да се изпекат продуктите равномерно;
- Някои по-нежни и уязвими части от продуктите могат да прегорят или изсъхнат, затова е необходимо да се предпазват, като се завият с малки парчета алуминиево фолио;
- Отстраняването на излишния сос, който се отделя при готвенето, е необходимо да се извършва редовно, тъй като той може да удължи времето на кулинарната обработка. Ако ястието вземе да изсъхва, сосът може да се върне обратно;
- След като микровълновата се изключи, ястието продължава да се готви още известно време. Когато ястието е готово, то трябва да се остави още 5-10 минути, като се покрие, за да се запази топлината;
- За да се зачерви ястието от горе или да се получи златисто-кафява коричка, след като е готово, трябва да се запече на микровълновия грил. Можете да поръсите отгоре с червен пипер, запечени хлебни трохи, соев сос и други.
Коментари