Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се размразява храна с микровълнова?

Как се размразява храна с микровълнова?

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532494
Как се размразява храна с микровълнова?

Когато искате да размразите бързо храната микровълновата е решение, но не е полезно. Важно е да знаете, че при бързо размразяване в микровълнова повечето от храните губят над 90 % от полезните си вещества. Ако все пак сте решили да използвате този начин, тъй като е най-бърз, а Ви е нямате време, то е добре да знаете някои основни правила.

Храната в микровълновата се поставя без опаковка. Не трябва да е увита във фолио или друг материал.

При храната в микровълновата никога не поставяйте лъжици, вилици или други метални предмети. Не слагайте храната в метални или алуминиеви съдове, когато ще използвате микровълнова фурна. Внимавайте и за чинии, които имат украси, метални нишки, защото те лесно се запалват. Това може да предизвика появата на искри в микровълновата и да се запалят стените на микровълновата.

Не можете да използвате пластмасови чинийки или подноси, защото температурата в микровълновата е много висока и те ще се разтопят. Освен това при този процес се отделят вредни вещества, които се поглъщат от храната.

Най-подходящи са стъклени чинии или купички. Можете да използвате и порцеланови купички без рисунки и украси по тях. Не покривайте храната, която искате да размразите в микровълнова фурна.

Как се размразява храна с микровълнова?

Когато размразявате месо в микровълнова фурна е добре веднага след това да го сготвите, защото при някои микровълнови процесът на готвене на месото започва веднага след размразяване на някоя част от месото. При този начин на размразяване месото променя цветът си.

Има модели микровълнови, които използват първоначалното затопляне и няма опасност от сготвяне предварително на храната, но трябва да проверите дали това се отнася за Вашия модел микровълнова.

Размразяването на плодове и зеленчуци в микровълнова води до почти пълна загуба на полезните вещества в тях.

Ако размразявате месо много бързо в микровълновата най-добре е то да е на малки парчета. В противен случай, докато вътрешността се размрази, крайчетата на месото започват да променят цвета си и месото започва да се готви. За да избегнете това включвайте микровълновата на ниска мощност, когато размразявате месо.

Никога не размразявайте кърма в микровълнова!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest