Почистването и размразяването на хладилника са неща, които всяка домакиня е задължена да върши. Колкото и досадно да изглежда, това са необходимости.
Почистване на хладилника
Според някои един път месечно е напълно достатъчно за почистване на хладилника. Други са по- скоро на мнение, че перфектната среда е един-два пъти в седмицата. Всъщност, ако имате различни отделения за отделните продукти, а и повечето от тях са в кутийки или фолио, то хладилникът няма да се замърсява толкова. Ще е нужно почистване само на определеното отделение.
И така, първото нещо, което трябва да направите, когато чистите хладилника си, е да извадите продуктите. Огледайте ги и изхвърлете негодните за консумация. Тази редовна практика може да ви осигури желаното място за в бъдеще.
За да почистите вътрешността на хладилника се смесват две супени лъжици сода с един литър топла вода. Предварително махнете рафтовете и чекмеджетата - те се мият отделно. Содата помага за премахване на миризми от хладилника. Измийте стените, дъното и ъглите. За премахване на петна използвайте суха сода за хляб. След измиване на хладилника го подсушете с чиста кърпа. Измийте вътрешността на вратата и гумена лента около ръба й. Изплакнете и подсушете с чиста кърпа. След измиване и подсушаване на рафтове и чекмеджета, ги поставете обратно.
За да се поддържа чист хладилника повече време трябва да се погрижите за още няколко неща. Изпразнете формичките за лед и ги измийте с топла вода, и сапун. След това ги напълнете със студена, чиста вода и ги сложете обратно в хладилника. Избършете всички консервни кутии, бутилки и буркани с чиста кърпа. Направете същото и със свежите плодове, и зеленчуци. Поставете храната в хладилника. Един чист хладилник предпазва храната от разваляне.
Размразяване на хладилника
Новите хладилници нямат нужда от размразяване, тъй като те автоматично вършат този процес. Ледът се наслагва в задната част на уреда, докато компресора работи. Когато спре, ледът се размразява и се изпарява. Ако обаче се образува слой лед с дебелина 3-5 мм. хладилникът ви и най-вече фризеът, трябва да бъде размразен.
Първо трябва да се извади всичко от фризера, всички ледени тави и продукти. Замразените храни поставете в картонена кутия и ги покрийте ги с вестници. За да се ускори процеса на размразяване, поставете голям тиган топла вода във фризера. Не стържете или удряйте леда с различни предмети - той трябва сам да се стопи. Най- добре сложете съд, в който да се събира разтапящия се лед.
Ако трябва да изключвате хладилника оставете вратата му. Ако не го направите рискувате да се появят плесен и мухъл.
Виж още:
Коментари