Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се замразява и размразява тофу

Как се замразява и размразява тофу

Как се замразява и размразява тофу

Замразяването е широко използван, дългосрочен метод за консервиране, който запазва много от характеристиките, определящи свежестта на продукта.

На замразяване се подлагат много храни, в това число и веган храните, които са с растителен произход. Сред тях особено популярно във веган кулинарията е тофуто.

Тофу като продукт, който търпи замразяване

Известно е, че тофу се прави от бяла соя, преработена в соево мляко. Получава се продукт, подобен на извара, от който се изцежда течността. Заради неутралния му вкус тофуто намира широко приложение в кулинарията. То също може да се замразява, като по този начин може да се запази за период около 6 месеца.

Всеки вид сирене, каквото на практика е и тофуто, е уникално и може да реагира по различен начин на замразяването. Тофу успешно се справя със замразяването и това е откритие на будистките монаси, които започнали да практикуват замразяване на тофу преди няколко века.

Промени в тофу в резултат на замразяване

Замразяване на Тофу

Характерно за тофуто е, че когато се замрази, то пожълтява. След размразяването му цветът отново става бял. Текстурата на продукта се променя, става по-гъбеста и сурова.

Има вид тофу, наречено тофу от хиляди слоеве, което на практика е замразено тофу. То се произвежда от азиатското копринено тофу и се продава като регионален специалитет в Тайван. Когато това тофу замръзва, се образуват големи ледени кристали и те предизвикват образуване на големи дупки, подредени на слоеве. Когато тофуто се размрази, влагата в него се отделя.

Японското замразено тофу пък е много популярно сред къмпингуващите, защото е лека, питателна храна, която се продава изцедена. За да се размрази, то се накисва в гореща вода или бульон, преди да се приготви за трапезата.

Замразяване и размразяване на тофу

Този продукт може да се замрази за дълъг период от време, но може да се направи и малка разфасовка за готвене на следващия ден.

Замразяване на тофу

Добре е продуктът, след като се изцеди, да се увие в опаковъчна хартия и да се постави в херметически затворен съд, или да се използва ваккумно запечатващо устройство, за да остане минимум въздух вътре, когато се постави във фризера. Не бива да се държи прекалено дълго замразено, защото качеството на тофуто ще започне да се влошава.

Размразяване на тофу

Размразяване на Тофу

Преди да се размрази тофуто, е добре да се остави на хладно в хладилника. За да се запази вкусът и свежестта на продукта, опаковката трябва да се остави и по време на размразяването. В зависимост от намерението за използването на тофуто за конкретна кулинарна рецепта, размразяването може да бъде напълно естествен процес, траещ 4 часа, или да се ускори.

Трикът със замразяването на порция тофу за едно готвене създава тези ледени кристали, прилични на джобове, които поемат много марината и подправки за перфектен вкус. Текстурата на гъба прави продукта по-лесен за дъвчене, което е негово предимство освен вкусът, придобит от подправянето му.

Вижте още: Как се прави вкусно печено тофу.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest