Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Експертите разкриват: Кога е безопасно да се яде замразената храна?

Експертите разкриват: Кога е безопасно да се яде замразената храна?

Замразено месо

Британската Агенция за хранителни стандарти наскоро излезе с ръководство, в което се обяснява кога е безопасно да се яде замразена храна. Причината за това бе, че погрешните схващания кога може да се консумират извадените от хладилника храни водят до милиони тонове изхвърлени хранителни продукти.

Наскоро направени изследвания показват, че 43 на сто от хората вярват, че храна може да бъде замразена само в деня на покупката, 38 % са заявили, че е опасно да се замразява повторно месо, след като е било обработвано, а 36 на сто мислят, че храната може да стане опасна, докато е във фризера.

Всички тези схващания са погрешни. Отделно от това 31 % от хората, които прочели ръководството, заявили след това, че са намалили значително хранителните продукти, които изхвърлят.

Във Великобритания седем милиона тона храна се изхвърлят всяка година и повече от половината от това количество е можело да бъде консумирано, сочат данните. Агенцията за хранителни стандарти се обърна към британската общественост с призива хората да се възползват максимално от своите фризери, за да се сведат до минимум хранителните отпадъци.

Експертите казват, че не е задължително храната да се замразява в деня на купуването й. Всеки ден до изтичането на срока й на годност е подходящ.

Замразени зеленчуци

Фризерът е като бутон за пауза, който отлага развалянето на продуктите, казва авторът на ръководството д-р Дейвид Уейн. Веднъж размразена, бутонът за пауза е изключен и постепенното разваляне на храната започва отново. Хубаво е размразените продукти да бъдат консумирани в рамките на 24 часа, казва още той.

На теория храна може да се съхранява във фризера за неопределено време, въпреки че качеството й започва да намалява след първите три до шест месеца - така че е най-добре е тя да се яде по-скоро рано, отколкото късно.

Изследвания са показали, че дори и дълбокото замразяване не убива бактериите, но ги прави неактивни. Това означава, че съхранените в камерата на хладилника продукти са безопасни. След като се размразят обаче бактериите се активират и започват да растат отново.

Експертите препоръчват храните да се размразяват постепенно. По-високите температури карат бактериите да растат по-бързо. Най-добрият вариант е продуктите да се оставят за една нощ в хладилника.

Храната може да се замрази отново, но не трябва да е престояла твърде дълго отвън, защото бактериите може да са се развили до вредни нива. Те ще станат неактивни, но при размразяване могат да причинят хранително натравяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest