Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Основни грешки при съхраняване на плодове и зеленчуци у дома

Основни грешки при съхраняване на плодове и зеленчуци у дома

Съхранение на плодове и зеленчуци

Освен да купувате по-малко и сте по-внимателни към продуктите, които имате вкъщи, един от най-добрите начини да избегнете разхищението на храна е да знаете как правилно да съхранявате плодовете и зеленчуците си. За да ви помогнем, сме събрали някои от най-често срещаните грешки при съхранение на продукти и няколко съвета за избягване на всяка от тях:

Не съхранявайте продуктите си според това как са изложени в супермаркета.

Само защото даден артикул е изложен на стайна температура в супермаркет или на щанд, не означава, че трябва да го държите на плота си, след като се върнете у дома. Така например марулите и почти всички листни и зелени зеленчуци трябва винаги да са в хладилника и в торбичка, ако не искате да увехнат.

Не съхранявайте домати в хладилник.

Освен ако доматите ви не са презрели или вече нарязани, те трябва да се съхраняват на стайна температура, където могат да узреят до максимален вкус. Неузрелите домати няма да достигнат пълната си зрялост и червен цвят, ако доматите се съхраняват в хладилник, а узрелите домати ще загубят вкуса си и ще станат брашнести. Оставете доматите на плота си и ги покрийте с кърпа за защита от плодови мушици.

Не съхранявайте динята в хладилник.

След като сте изпитали насладата от студена диня в горещ летен ден, лесно е да предположите, че тя трябва да се съхранява в хладилник. Но истината е, че динята започва да губи вкуса и наситения си цвят след повече от три дни в хладилника. За най-добри резултати съхранявайте динята на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина, и я консумирайте в рамките на няколко дни. Имайте предвид, че нарязаната диня ще трябва да се съхранява в хладилник от съображения за безопасност на храните.

Не охлаждайте тиквичките си в най-студената част на хладилника.

Хладилник

Тиквичките изискват съхранение в хладилник, но не виреят при изключително ниски температури. Съхранявате тиквичките в отделението за зеленчуци или ги опаковайте в кухненска хартия, за да ги предпазите от най-студените части на хладилника. За най-добри резултати, консумирайте ги в рамките на пет дни.

Не съхранявайте краставици или патладжан в хладилник.

Може би сте свикнали да хвърляте краставиците и патладжана директно в чекмеджето си за свежи плодове и зеленчуци, но за най-добър вкус и срок на годност и двете предпочитат среда със стайна температура. Каква е причината? Патладжаните са чувствителни към температури под 10 градуса по Целзий и са податливи на обезцветяване и други повреди, ако се съхраняват на твърде студено в продължение на шест до осем дни. Същото важи и за краставиците, но те могат да се повредят още два или три дни след охлаждане. Добре е да съхранявате зеленчуците в хладилник до три дни, но не забравяйте да използвате продуктите си веднага след като ги извадите от хладилника.

Не изхвърляйте стария зелен лук.

Пролетният лук има срок на годност от около седем до десет дни в хладилник, но знаете ли, че можете да го отгледате отново, ако корените са непокътнати? По време на подготовката отрежете долния сантиметър от лука, поставете го в чаша вода и го наблюдавайте как расте. Така скоро отново ще имате пресни пера за свежа салата.

Не чакайте твърде дълго, за да замразите горските плодове.

Горските плодове са обичани заради вкуса и красотата си, но се развалят бързо. Обикновено ягодите, малините и къпините остават най-пресни от два до три дни, докато боровинките могат да издържат до 10 дни. Ако видите, че са на прага на презряване, сложете ги във фризера и ги използвайте в смутитата си, когато пожелаете. Можете да направите същото и с бананите – само не забравяйте да премахнете кората преди замразяване. Само защото сте забелязали мухъл по няколко плода, не означава, че трябва да изхвърлите целия контейнер. Просто прегледайте плодовете и изхвърлете тези, които са се развалили.

Не съхранявайте билки без вода.

Ако обикновено хвърляте билките си в хладилника и приключвате за деня, може би е добре да преосмислите стратегията си. Билките могат да се съхраняват подобно на букет, като се сложат в чаша вода и се покрият отгоре с торбичка. Памучна торбичка за многократна употреба може да свърши работа, но това ще зависи от продукта.

Не съхранявайте плодове и зеленчуци един до друг.

Съхранение на продукти

Знаете ли, че всъщност не е добра идея да съхранявате плодове и зеленчуци един до друг на случаен принцип? Повечето плодове произвеждат хормон на зреенето, наречен етилен, който може да доведе до бързо презряване или разваляне на други видове продукти (както плодове, така и зеленчуци), които са чувствителни към етилен.

Поради тази причина е добре да съхранявате плодовете, произвеждащи етилен (като ябълки, авокадо, праскови и чушки), отделно от продуктите, чувствителни към етилен (като патладжан, маруля, краставици и зеленолистни). Също така трябва да избягвате съхранението на продукти, произвеждащи етилен, в херметически затворени контейнери, освен ако не е целта ви бързо узряване, тъй като те могат бързо да презреят или да изгният.

Не съхранявайте кореноплодни зеленчуци без торбичка.

Цвеклото, морковите и много кореноплодни растения ще се запазят седмици или месеци, дори ако са в торбички в хладилника, вместо просто да са насипни там. Те се нуждаят от торба, за да задържат влагата.

Други кореноплодни зеленчуци включват сладки картофи, ряпа, джинджифил, чесън, лук и репички. Торбичките са полезни и за разделяне и организиране на продуктите, както и за предпазване от нараняване по пътя към дома. Торбичките не е задължително да са пластмасови – памучните торбички за многократна употреба също са ефективни.

Вижте също как се съхранява риба и как се съхранява авокадо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest