Авокадото е много вкусно и полезно. Как обаче да го съхраняваме, когато го купим - ще разберем в следващите редове. По принцип трябва да избирате меко авокадо, ако искате да е по-вкусно това, което готвите. Ако е леко твърдо и неговата кожа също е лека, значи е хубаво и можете да си го купите. Ето и как може да съхраните цяло или половин авокадо.
Съхранение на авокадо:
За да може да получите вкусно ястие, авокадото трябва да е хубаво узряло. А за да стане това, трябва да знаете как да го съхранявате правилно. Най-правилното съхранение на авокадото става в хартиен плик, в който има ябълка и който е на стайна температура. От ябълката се отделя газ, наречен етилен, който помага за по-бързото зреене на авокадото.
- Запазване на цяло авокадо - ако вашето авокадо е цяло и неузряло, не трябва да се съхраняват в хладилник, а на стайна температура. Не трябва да се оставя на много светлина;
- Съхранение на половин авокадо - ако ще използвате само половината от вашето авокадо, да съхранявате останалата ви част си е предизвикателство. Частта, която остава отворена, прави авокадото по-податливо на микроби, които предизвикват гниене.
А ето и как правилно да съхранявате половин авокадо:
- не махайте костилката на авокадото от останалата част, която няма да използвате;
- костилката запазва частта, която не се използва, за по-дълго време свежа;
- хубаво е да завиете частта от авокадото, която няма да използвате, със стреч фолио за свежо съхранение;
- така вече може да го приберете в хладилника.
Когато авокадото узрее, трябва да се използва по-бързо, защото много бързо ще изгние.
А тук може да видите и някои идеи за разядки с авокадо, салати с авокадо или други рецепти с авокадо.
Коментари