Надали има друга напитка, която да се използва като ефективно лечебно средство и едновременно с това да се пие просто за удоволствие. Няколко неща, които трябва да знаем за правилното съхранение на чая:
- Поставяйте растението в затварящи се и абсолютно сухи съдове. Подходящи са кутии от дърво, специална ламарина и порцелан, както и многопластови, непропускащи светлината пликове. Всички съдове, в които съхранявате чая, трябва да се използват само за него, за да не се наруши аромата на растението.
- Съхранявайте на хладно и тъмно място, без достъп на светлина, слънце и топлина.
- Чаят се запазва най-добре в малки количества, като се внимава при отварянето на кутията да не проникне влага или пара.
- Добре съхраняваният чай може да запази качеството си до пет години. А зеленият чай губи аромата си по-бавно от черния.
При внимателно сушене активните съставки почти не се променят. Това е процес на естествено консервиране.
Чаят е най-разпространената напитка в света. В много страни пиенето на чай принадлежи към културата на нацията. В дзенбудизма то е неотменима част от религиозната церемония. А специално в Англия и страните от британската общност пиенето на чай е почти сакрална отдавнашна традиция. Въпреки това хората все още знаят твърде малко за чая и за извънредно интересното чайно растение.
Интересен факт е, че възбуждащото действие на чая се дължи на алкалоида кофеин, който е свързан с дъбилните вещества (флавоноли). Тъй като кофеинът се разтваря добре в гореща вода, почти цялото съдържащо се в растението количество се освобождава в чая още в първите 1-2 минути след приготвянето му.
Следователно, когато оставите чая да кисне само минута или две, получавате напитка с високо съдържание на кофеин, който се приема много бързо от организма. Кофеинът действа възбуждащо на централната нервна система и мозъчни функции.
Прочети също:
Коментари