Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви елда

Как се готви елда

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Елда с Гъби

Елдата е наричана още гречка и е продукт, който не е типичен за българската национална кухня. За нейна родина се смята Индия, а е изключително полулярна в Русия.

Елдата е много полезна и дори се приема като заместител на месото, защото е силно богата на желязо. Именно затова тя набира популярност и в нашата страна.

Зрънцата на елдата имат триъгълна форма, наподобяват ориз или жито. Освен желязо, тя е богата и на цинк, йод, съдържа много витамини, но и много ниско съдържание на мазнини – само 3 %. Гречката не съдържа глутен и това я прави незаменим продукт за хората, които са на безглутенова диета. Ниското ѝ съдържание на въглехидрати пък я прави безценна за диабетици.

За какви ястия обаче може да се използва елдата и как се приготвя?

Тя може да използва в солени и сладки ястия. Най-разпространеното ѝ приложение е в каша както сладка, така и солена. Можете да си направите кюфтета от елда, в сварен вид можете да я сложите в свежи салати и супи. Направете си и страхотна закуска от мюсли от елда.

Елдата се сварява в отношение 1:3 /една част елда към три части вода/. Вари се много по-бързо от ориза. Готова е, когато зрънцата се разпукат, набъбнат и накрая омекнат. За да я сварите са необходими около 4-5 минути. Изцедете я и я измийте със студена вода, за да премахнете характерния и горчив вкус.

Кюфтета с Елда

Ако искате да я приготвите за закуска или салата я залейте с вряла вода, похлупете я и я завийте с хавлиена кърпа. Направете това вечерта, а на сутринта я развийте и тя вече е готова за консумация.

При приготвянето на супа най-добре я прибавете към самия край на готвенето, за да не се развари прекалено много.

Можете да я прибавите към сарми или яхния, в плодова баница или смесена със сладък крем.

Пригответе си брашно от елда, което се използва за хляб или сладкиши. Много е лесно, просто смелете зрънцата и в кафемелачката.

Ако искате да почувствате здравословните и качества, консумирайте поне два пъти в седмицата. Когато си я купувате, търсете светлокафява елда, защото тя е преминала по-малко технични обработки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
511
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Чудесни рецепти за добро здраве ,мисля да опитам някой от тях Благодаря че споделихте
28.05.2016 22:05
5
Йордан Йорданов
Йордан Йорданов
Как може да напишете, че е ниска на въглехидрати, като съдържанието е равно с това на ориза?! Как ще е заместител на местото като елдада съдържа 9гр. протеини на 100г, а пилешкото месо, за пример, 22г/100г? По съдържание на витамини и минерали може, но не и на хранителни вещества.
03.02.2014 13:10
8
5
Йорданка Кьосева
Йорданка Кьосева
Използвам елдата в определени дни при захранване след лечебен глад на плодове и чай.Също така я готвя смесена с булгур и леща/както обичате да готвите лещата/,много е вкусна.И в крайна сметка всеки е добре да си я приготви,както му харесва и,ако харесва елда изобщо.
31.10.2013 18:14
5
1
Габи
Габи
Аз също я варя 1:3 като 1 елда и 3 вода (това означава когато напишеш 1:3...) Сварявам я, без да слагам сол във водата. изключвам котлона и я оставям за още 15мин да поеме водата и после със сирене много ми харесва. :)
13.10.2013 07:44
11
Татяна
Татяна
Първо: елдата се вари 1 към 3!
Второ:много е вкусна,стига де е приготвена както трябва. Не ми допадат тези новомодни рецепти с накисването... ще я готвите,както са я готвили вашите баби. Например,измивате елдата,сварявате 1:3,посолявате леко,сваляте от котлона и добавяте 1консерва русенско варено. Завивате в стар юрган,например.Нека да постои завита известно време. Последната процедура не за подценяване. Зърната се отварят и отдават целия си аромат. Така постъпвам и с булгур и др. зърнени храни. Да ви е сладко!!!
20.04.2013 09:02
6
9
Daniela
Daniela
Аз я правя като мюсли- накисвам я в мляко и на сутринта й слагам канела и малко мед, но въпреки това ми е някак си безвкусна.
19.04.2013 17:17
1
3
Боби
Боби
Накисвам 2 супени лъжици в студена вода и на другия ден я изплаквам няколко пъти. Разбивам я в блендера с един банан и 1 ч.л. мед и това е моята закуска. Когато е сурова го няма този гаден вкус.
19.04.2013 00:45
5
2
Ирина
Ирина
Ами на мен ми е гадничка...доста.:-(
19.04.2013 00:04
6
6
1
Покажи всички подкоментари