Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви зарган

Как се готви зарган

Зарган
Снимка: Златина Желязкова

Зарганът е част от даровете на морето. Това е стадна хищна риба, която се отличава със силно източеното си и издължено тяло, както и силно издължените челюсти, подобни на човка. Често я бъркат със змиорката, но рибите са напълно различни.

Зарганът обитава чистите и дълбоки морски води и се лови само на чепаре. Трудният улов я прави желан трофей за рибарите. Може да се улови и у нас, защото обитава както Средиземно, така и Черно море.

Зарганът има отлични вкусови качества и затова и затова е деликатес в рибните ресторанти. Костите му са зеленикави, но това не бива да смущава любителите на морски деликатеси.

Как се приготвя зарган

Тази интересно изглеждаща риба може да приготвите в домашни условия. Няма никакъв проблем да се сготви по различни начини - най-често се прави пържена риба, печена на скара или като риба на фурна, варена и като част от рибена чорба.

Почистването на рибата изисква премахване на главата, тъй като рибата има редица остри зъби в удължената си муцуна. Може обаче да се остави главата, за да се подготви интересно блюдо с естетически качества освен вкусовите. Филетирането на зарган е обичайното, както и при останалите морски риби.

Печен зарган на скара

Как се готви зарган

За тази рецепта с риба необходими продукти са около 1.5 килограма зарган,

1 лимон нарязан на 4 парчета, 125 милилитра зехтин, сок от 1 лимон, 2 скилидки пресован чесън, сол, черен пипер, лимонови кръгчета за поднасянето.

Почистеният зарган се натърква с лимон на парчета. В края на рибата на опашката се пробива дупка, в която се вкарва дългата остра муцунка на рибата, да стане като геврек.

От съставките се прави смес, с която се намазва рибата. Пече се на скара, като се обръща често и отново се маже със сместа. Нужни са около 15 минути, за да е готова за сервиране. То се прави с кръгчета лимон около изпечената риба.

Риба зарган с картофи и гъби

Зарган около 300 г

Картофи - 600 г

Гъби печурки - 350 г

1 глава лук

2 с.л. олио

1 ч.ч. бяло вино

1 лимон или 50 мл лимонов сок

сол, черен пипер и чесън на вкус

За да приготвите заргана, рибите се почистват, подсушават и осоляват. Виното, лимоновият сок и подправките се кипват на котлона и с тях се залива рибата. Престоява на хладно около 2 часа.

Картофите, гъбите и лукът се нарязват на парчета и се смесват. Зеленчуците се смесват с маринатата от рибата и се добавя към рибите и зеленчуковата смес, поставени в тава за печене, поръсва се с олио. Покрива се в фолио за печене и се пече 45 минути на 220 °C. Фолиото се маха и се запича, докато всичко добие златист цвят отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати