Зарганът е част от даровете на морето. Това е стадна хищна риба, която се отличава със силно източеното си и издължено тяло, както и силно издължените челюсти, подобни на човка. Често я бъркат със змиорката, но рибите са напълно различни.
Зарганът обитава чистите и дълбоки морски води и се лови само на чепаре. Трудният улов я прави желан трофей за рибарите. Може да се улови и у нас, защото обитава както Средиземно, така и Черно море.
Зарганът има отлични вкусови качества и затова и затова е деликатес в рибните ресторанти. Костите му са зеленикави, но това не бива да смущава любителите на морски деликатеси.
Как се приготвя зарган
Тази интересно изглеждаща риба може да приготвите в домашни условия. Няма никакъв проблем да се сготви по различни начини - най-често се прави пържена риба, печена на скара или като риба на фурна, варена и като част от рибена чорба.
Почистването на рибата изисква премахване на главата, тъй като рибата има редица остри зъби в удължената си муцуна. Може обаче да се остави главата, за да се подготви интересно блюдо с естетически качества освен вкусовите. Филетирането на зарган е обичайното, както и при останалите морски риби.
Печен зарган на скара
За тази рецепта с риба необходими продукти са около 1.5 килограма зарган,
1 лимон нарязан на 4 парчета, 125 милилитра зехтин, сок от 1 лимон, 2 скилидки пресован чесън, сол, черен пипер, лимонови кръгчета за поднасянето.
Почистеният зарган се натърква с лимон на парчета. В края на рибата на опашката се пробива дупка, в която се вкарва дългата остра муцунка на рибата, да стане като геврек.
От съставките се прави смес, с която се намазва рибата. Пече се на скара, като се обръща често и отново се маже със сместа. Нужни са около 15 минути, за да е готова за сервиране. То се прави с кръгчета лимон около изпечената риба.
Риба зарган с картофи и гъби
Зарган около 300 г
Картофи - 600 г
Гъби печурки - 350 г
1 глава лук
2 с.л. олио
1 ч.ч. бяло вино
1 лимон или 50 мл лимонов сок
сол, черен пипер и чесън на вкус
За да приготвите заргана, рибите се почистват, подсушават и осоляват. Виното, лимоновият сок и подправките се кипват на котлона и с тях се залива рибата. Престоява на хладно около 2 часа.
Картофите, гъбите и лукът се нарязват на парчета и се смесват. Зеленчуците се смесват с маринатата от рибата и се добавя към рибите и зеленчуковата смес, поставени в тава за печене, поръсва се с олио. Покрива се в фолио за печене и се пече 45 минути на 220 °C. Фолиото се маха и се запича, докато всичко добие златист цвят отгоре.
Коментари