Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви целина

Как се готви целина

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Целина
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
17.16 лв.

Целината е богата на витамини и съдържа съвсем малко калории - 8 калории в сто грама продукт. Достъпна е през цялата година и съвсем не е скъпа. Целината е идеална за диета и за ежедневно ядене.

Зелената част на целината може да се използва за всякакви салати и им придава неповторим пикантен вкус. Може да се приготви салата само от целина или само стъблата да се ядат - те са толкова крехки и хрупкави и отлично разкриват вкусовите си свойства в съчетание с различни продукти.

Чудесна салата се получава като комбинирате зелената част на целината с краставица, чушка и неподсладен йогурт. От целината можете да приготвите вкусно зеленчуково ястие.

Необходими са 4 глави целина, 1 чаша течна сметана, 1 супена лъжица брашно, 2 супени лъжици настърган кашкавал и сол на вкус.

Почистената целина се нарязва на кръгчета и се сварява в подсолена вода. След като се отцеди, се нарежда в намазана с мазнина тавичка и се залива със сметаната, предварително смесена с брашното. Отгоре се поръсва с настъргания кашкавал и се пече във фурната.

Целина

За пълнена целина са необходими 10 глави целина, 500 грама телешко месо, 5 супени лъжици масло, 4 глави лук, 100 грама бял хляб, сол и черен пипер на вкус, 2 супени лъжици брашно, 5 домата, 2 супени лъжици доматено пюре, 1 яйце, 350 милилитра месен бульон или вода, 5 супени лъжици сметана, зеленината на целината и магданоз.

Подберете средно големи, еднакви глави целина и ги изчистете добре. С нож и лъжица махнете сърцевината им. Смелете в месомелачка или блендер нарязаното на дребно месо, половината лук, накиснатия в мляко хляб, магданоза и зеленината на целината.

В сместа добавете яйцето, солта и пипера и разбъркайте добре. С получената плънка напълнете главите целина и ги запържете в сгорещеното масло.

Сложете после в плитка тава. В тигана, в който сте запържвали целината запържете другата част от лука, добавете брашното, доматеното пюре. Разбъркайте добре и разредете с бульона или водата и оставете да кипи 10 минути.

Готовият сос претъркайте през сито, за да няма бучки и полейте пълнената целина. Върху отвора на всяка глава сложете капаче от половин домат и покрийте с капак.

Можете да печете ястието във фурна или да го варите на котлон на слаб огън за около час и половина, като внимавате целината да не загори отдолу. Сервира се, полято с течна сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Татяна
Татяна
Целината я предпочитам сурова.
03.03.2013 15:33
2