Целината съдържа много витамини и е нискокалорична – около 8 килокалории в 100 грама. Стъблата на целината могат да се използват във всякакви салати, като ги променят и те стават с неповторим пикантен вкус.
Целината отлично разкрива вкусовите си качества в съчетание с различни продукти.
За супи се използва главата на целината, може и стъблата, но те се добавят няколко минути преди свалянето от котлона, като така се появява специфичният им аромат без те да се разварят.
При варенето или задушаването на целина трябва да имате предвид, че колкото е по-дребно нарязана, толкова по-силен аромат ще отдели. За да се запазят всички витамини, целината се слага във вряща вода и се вари в затворен съд.
Задушена целина с грах се приготвя лесно и е полезна за организма.
Необходими продукти: 6 глави целина, 2 глави лук, 1 чаша зелен грах, 6 супени лъжици олио, 1 супена лъжица брашно, сол и копър на вкус.
Начин на приготвяне: Почистените глави целина се нарязват на тънки кръгчета и се запържват в олиото.
Изваждат се и в мазнината се запържва нарязаният лук. Добавя се брашното и когато и то се запържи, се сипва чаша топла вода. Слага се целината, предварително свареният грах, копърът и солта. Задушава се на слаб огън и се сервира студено.
Запечената целина със сметана е изискано, ароматно и вкусно ястие.
Необходими продукти: 4 глави целина, 1 чаша течна сметана, 1 супена лъжица брашно, 2 супени лъжици настърган кашкавал, сол на вкус, 1 чаена лъжичка масло.
Начин на приготвяне: Почистената целина се нарязва и се сварява в подсолена вода. Отцежда се в гевгир и се нарежда в тавичка, намазана с масло.
Залива се със сметаната, в която е добавено брашното. Поръсва се с настъргания кашкавал и се запича във фурната за около 30-40 минути.
С целина може да приготвите и леки, но вкусни крокети.
Необходими продукти: 1 глава целина със стъблата, 500 грама картофи, 8 яйца, 100 милилитра олио, 40 грама брашно, 60 грама галета, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Поотделно се сваряват целината заедно със стъблата и картофите. Всичко се пасира и картофите се смесват с целината.
В пюрето се добавят жълтъците и олиото. От пюрето се оформят топки и се овалват в брашното и белтъка, а след това и в галетата. Пържат се в сгорещена мазнина.
Запечената целина със сос е с интересен вкус и е много ароматна.
Необходими продукти: 400 грама корен от целина, 20 милилитра олио, 50 милилитра бульон, 10 грама кашкавал, сол, 100 милилитра прясно мляко, 2 супени лъжици брашно, 2 супени лъжици масло.
Начин на приготвяне: Целината се нарязва на парчета и се задушава в олиото. Добавя се бульонът. Когато целината омекне се изважда и се нарежда в тавичка.
Залива се със соса, приготвен от запърженото брашно в маслото, към което се добавя по малко от прясното мляко. Поръсва се с кашкавал и се запича във фурната до златисто.
Коментари